Хроника

Чешка војска и наредне године на Косову

Штампа
четвртак, 20. август 2009.

Чешка ће, ако безбедносна ситуација то буде захтевала, послати још 100 својих војника у мисију на Космету, који ће се придружити контингенту од око 550 припадника Кфора из те земље, саопштио је чешки министар одбране Мартин Бартак, који се заједно с премијером Јаном Фишером налази у дводневној посети јужној српској покрајини.

Бартак је додао и да ће деловање чешке војске на Косову током наредне године зависити од става НАТО, рекао је портпарол Министарства одбране Андреј Чиртек.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен изјавио је, на завршетку посете Косову 14. августа, да је западна војна алијанса одлучила да постепено смањује број војника у саставу Кфора, „само уз услов побољшања безбедносне ситуације”. Чешка војска тренутно на Косову има 550 својих припадника, док ће још 100 војника за пет дана бити спремно да отпутује у јужну српску покрајину, уколико то буде потребно, пренела је агенција ЧТК.

Чиртек је рекао и да од безбедносне ситуације на Косову зависи и могућност смањења припадника стране мисије у покрајини.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]