Početna strana > Hronika > Crna Gora: I pored zabrane zbog epidemiološke situacije, održano plivanje za Časni krst u Podgorici, Bijelom polju i Beranama; Građani postavili ogroman poster sa likom mitropolita Amfilohija na mostu u Danilovgradu
Hronika

Crna Gora: I pored zabrane zbog epidemiološke situacije, održano plivanje za Časni krst u Podgorici, Bijelom polju i Beranama; Građani postavili ogroman poster sa likom mitropolita Amfilohija na mostu u Danilovgradu

PDF Štampa El. pošta
utorak, 19. januar 2021.

„Blagoslov onima koji su plivali za Časni krst, svi su pobjednici. Bog da blagoslovi Moraču i Podgoricu. Milo mi je što pjevate o našem Kosovu, samo treba da kažete da je Kosovo srce Crne Gore“, kazao je prošle godine blaženopočivši Mitrpolit Amfilohije

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obilježava se danas, širom Crne Gore, Srbije i Republike Srpske, Rusije i svih pravoslavnih zemalja.

Zbog epidemioloških mjera koje je Ministarstvo zdravlja donijelo, u mnogim gradovima u Crnoj Gori danas se nije plivalo za Časni krst, kako je to ranije bio običaj.

Međutim, vjerni narod Crne Gore čuva tradiciju i običaje. Tako je danas u Danilovgradu Bogojavljenje obilježeno tako što su građani na mostu postavili ogroman poster sa likom blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

„Bog se javi, Vaistinu se javi“.

„Blagoslov onima koji su plivali za Časni krst, svi su pobjednici. Bog da blagoslovi Moraču i Podgoricu. Milo mi je što pjevate o našem Kosovu, samo treba da kažete da je Kosovo srce Crne Gore“, kazao je prošle godine blaženopočivši Mitrpolit Amfilohije.

Podsjetimo, danas je u Beranama održano tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Časni krst. Za krst je zaplivalo 50 mladića i djevojaka, a među njima i dvoje djece. Prvi do krsta je doplivao 10-godišnji Vuk Raičević iz Berana.

U Bijelom Polju pobjednik u plivanju za Časni krst je Marko Drobnjak .

Za krstom u Bijelom Polju sa plaže Sinjavac danas je zaplivalo 40 Bjelopoljaca.

I u Podgorici plivali za krst i pored zabrane

U plivanju za krst na pravoslavni praznik Bogojavljenje, koje je i u Podgorici održano i pored mjera za suzbijanje koronavirusa, pobijedio je Petar Svičević.

Plivanje je organizovano na ušću Ribnice u Moraču, a plivalo je 15-ak ljudi.

(Agencij

Videti još: Širom Srbije plivalo se za Časni krst, Bogojavljenje obeleženo i na jezeru Gazivode