Хроника

Црна Гора: И поред забране због епидемиолошке ситуације, одржано пливање за Часни крст у Подгорици, Бијелом пољу и Беранама; Грађани поставили огроман постер са ликом митрополита Амфилохија на мосту у Даниловграду

Штампа
уторак, 19. јануар 2021.

„Благослов онима који су пливали за Часни крст, сви су побједници. Бог да благослови Морачу и Подгорицу. Мило ми је што пјевате о нашем Косову, само треба да кажете да је Косово срце Црне Горе“, казао је прошле године блаженопочивши Митрполит Амфилохије

Велики хришћански празник Богојављење обиљежава се данас, широм Црне Горе, Србије и Републике Српске, Русије и свих православних земаља.

Због епидемиолошких мјера које је Министарство здравља донијело, у многим градовима у Црној Гори данас се није пливало за Часни крст, како је то раније био обичај.

Међутим, вјерни народ Црне Горе чува традицију и обичаје. Тако је данас у Даниловграду Богојављење обиљежено тако што су грађани на мосту поставили огроман постер са ликом блаженопочившег митрополита Амфилохија.

„Бог се јави, Ваистину се јави“.

„Благослов онима који су пливали за Часни крст, сви су побједници. Бог да благослови Морачу и Подгорицу. Мило ми је што пјевате о нашем Косову, само треба да кажете да је Косово срце Црне Горе“, казао је прошле године блаженопочивши Митрполит Амфилохије.

Подсјетимо, данас је у Беранама одржано традиционално Богојављенско пливање за Часни крст. За крст је запливало 50 младића и дјевојака, а међу њима и двоје дјеце. Први до крста је допливао 10-годишњи Вук Раичевић из Берана.

У Бијелом Пољу побједник у пливању за Часни крст је Марко Дробњак .

За крстом у Бијелом Пољу са плаже Сињавац данас је запливало 40 Бјелопољаца.

И у Подгорици пливали за крст и поред забране

У пливању за крст на православни празник Богојављење, које је и у Подгорици одржано и поред мјера за сузбијање коронавируса, побиједио је Петар Свичевић.

Пливање је организовано на ушћу Рибнице у Морачу, а пливало је 15-ак људи.

(Агенциј

Видети још: Широм Србије пливало се за Часни крст, Богојављење обележено и на језеру Газиводе

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]