Хроника

Црна Гора: Према списима Специјалног државног тужиоца, ухапшени полицајци Петар Лазовић и Љубо Миловић по налогу Радоја Звицера пратили су чланове Шкаљарског клана

Штампа
четвртак, 11. август 2022.

Ухапшени тајни агент Петар Лазовић (32) и полицајац Љубо Миловић (39), пратили су чланове шкаљарског криминалног клана које је Радоје Звицер ставио на листу за одстрел.

То пише у списима Специјалног државног тужилаштва (СДТ) против ухапшеног службеника Агенције за националну безбједност (АНБ) и полицајца Миловића, који је у бјекству.

Они су потенцијалне жртве надзирали по налогу шефа кавачког крими клана - Звицера, додаје се у документу.

Лазовића, Радована Пантовића, Миловића, Звицера, Радоја Живковића званог Жути (36), Николу Спасојевића (43), Милана Вујотића (40) и Душка Рогановића (36) СДТ сумњичи да су чланови криминалне групе одговорне и за међународни шверц кокаина.

Лазовић је ухапшен 18. јула, а дан касније припадници Специјалног полицијског одјељења лисице на руке ставили су и Пантовићу.

Остали су у бјекству.

У списима СДТ-а пише да су Лазовић и Миловић у другој половини 2020. године постали чланови криминалне организације коју је формирао Звицер - један као службеник АНБ-а на раду у Управи полиције, а други као службеник УП.

”И у циљу реализације криминалног плана прихватили су да извршавају наредбе и упутства организатора криминалне ортганизације, окривљеног Звицер Радоја, која су им пренесена директно или преко других чланова криминалне организације - да прате припаднике супротстављене криминалне организације за које је организатор одреди да се лише живота и да о томе обавјештавају организатора и остале чланове криминалне организације”, пише у списима тужилаштва.

Специјални тужилац Зоран Вучинић у списима констатује и да су Лазовић и Миловић прихватили Звицерову наредбу - да сами и са другим припадницима криминалне организације извршавају кривична дјела - кријумчарење дроге и оружја, а тајни агент и да злоупотребљава службени положај...

Сину донедавног помоћника директора Управе полиције Зорана Лазовића на терет се ставља да је починио кривична дјела - стварање криминалне организације, неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога, кријумчарење, недозвољено држање оружја и експлозивних материја и злоупотреба службеног положаја.

Предмет у ком је ухапшен, поново је формиран почетком маја, по налогу главног специјалног тужиоца Владимира Нововића.

Четири мјесеца раније, специјални тужилац Саша Чађеновић, анализирајући исте доказе на основу којих је Лазовић сада ухапшен, оцијенио је да нема елемената кривичног дјела за које се гоњење предузима по службеној дужности.

Одлуку да истражи везу Лазовића са кавачким криминалним кланом, Нововић је донио након што је, почетком маја, портал Либертас објавио да су по подацима Еуропола са Скy ЕЦЦ апликације, он и Миловић чланови кавачког клана и да су укључени директно у шверц великих количина кокаина из Јужне Америке у Европску унију и Аустралију, али и шверц оружја и цигарета за кавчане.

Специјални тужилац и његов тим од тада су, готово даноноћно, анализирали више од 700.000 пресретнутих порука, размијењених преко криптоване СКY Ецц апликације.

На тој апликацији Лазовић је наводно користио надимке Јуниор и Командос, Миловић - Зли официр и Поручник, а Звицер је користио никове Борн и Комита.

Те поруке тужиоци су, наводно, поткријепили и материјалним доказима да је криминална група састављена од полицајаца и људи с оне стране закона, скупа шверцовала стотине килограма кокаина, али и да су чинили друга кривична дјела.

Према тим транскриптима, Лазовић и Миловић су, као активни полицајци, кавчанима и члановима њиховог клана оптуженим за више монструозних убистава, пружали заштиту у Црној Гори.

Тај материјал црногорским истражитељима Еуропол и француски правосудни органи доставили су у јулу и децембру 2021. године.

То је “Вијестима” још прије годину саопштио је извор из безбједносних служби, наводећи тада да инспектори приоритетно чешљају поруке које су размјењивали припадници организованих криминалних група и особе са њима повезане, међу којима има и оних са полицијском значком.

”Осим на њима, фокус је на корумпираним полицајцима који су сарађивали са њима и тај дио је приоритетан. Чињеница је да криптовану Скy апликацију нијесу користили само криминалци, већ и поједини некадашњи високи функционери јавне и тајне полиције. Један од њих користио је надимак Кардинал, а други Комита. И њихове поруке се чешљају, као и њихове везе са врхом организоване криминалне групе ‘Кавачи’. Та истрага води се по налогу Бироа за оперативну координацију који је тражио да се утврди њихово евентуално учешће у заштити те организоване криминалне групе и њиховим прљавим пословима”, рекао је саговорник “Вијести” у августу 2021.

Почетком тог мјесеца “Вијести” су објавиле да инспектори провјеравају да ли је Петар Лазовић редовно одржавао контакте са Звицером и практично му чувао леђа.

Из Управе полиције, којој је Лазовић био позајмљен из тајне полиције, од 5. маја 2021. године не одговарају на питања “Вијести” о конекцији тог бившег припадника Сектора за борбу против организованог криминала и корупције са кавачанима.

Шифрована комуникациона мрежа Скy ЕЦЦ, коју су доминантно користили криминалци, “проваљена” је и угашена почетком 2021. године, а за то је најзаслужнија белгијска полиција која је током двогодишње истраге пресрела милијарду порука. Белгијска полиција је у завршници те акције, 9. марта 2021. године, искључила са мреже сервер ЕЦЦ, заплијенила га и ухапсила 48 припадника организованих криминалних група. Широм Европе, под руководстбвом ЕУРОПОЛ-а, у акцији је тада ухапшено више стотина особа, а саопштено је да су тиме спријечили више ликвидација... Наводно, око 170.000 телефона било је опремљено том апликацијом...

Тужиоци су тада саопштили и да су надгледајући шифроване поруке успјели да спријече десетине планираних злочина, укључујући отмице и убиства.

Кентера суспендовао Лазовића

Агенција за националну безбједност суспендовала је ухапшеног тајног агента Лазовића, одговорено је “Вијестима” из те институције.

Из тајне службе, којом руководи Саво Кентера, објаснили су да су се на тај корак одлучили након што су обавијештени да је Лазовићу судија за истрагу Вишег суда одредио притвор због сумње да је члан организиване криминалне групе одговорне за међународни шверц кокаина.

”Агенција за националну безбједност је у складу са прописима, након добијања званичног обавјештења о притвору, донијела рјешење о суспензији Лазовић Петра. Такође, Агенција у складу са Законом о АНБ и интерним процедурама врши заштиту интегритета њених службеника и у случају евентуалног кршења процедура спроводи потребне активности”, одговорили су из кабинета Сава Кентере.

Звицеров клан дјеловао на пет континената

Тужиоци сумњиче Звицера да је у другој половини 2020. године на територији Црне Горе, Јужне Америке, Африке, Европе, Азије и Аустралије, формирао организовану криминалну групу која је имала за циљ незаконито стицање моћи, али и да је сваком члану одредио јасне задатке и улоге.

За себе је, појашњава тужилаштво, одредио да организује и врши неодређени број кривичних дјела: неовлашћена производња, држање и стављење у промет опојних дрога, недозвољено држање оружја и експлозивних материја, кријумчарење, убиство, тешко убиство, злоупотреба службеног положаја...

”За себе је одредио да сам или преко других чланова криминалне организације врбује припаднике криминалне организације, планира извршње појединих кривичних дјела... обезбјеђује материјална средства - новац за извршење кривичних дјела, да врши надзор и контролу припадника криминалне организације и даје упутства о начину извршења кривичних дјела”...

(Вијести)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]