Хроника

Данас: Из ЕПС испумпали 14 милиона евра у приватне џепове

Штампа
понедељак, 09. децембар 2019.

 Ангажовање чак 390 радника за обезбеђивање примене софтвера, који још увек није у функцији, у тако великом систему какав је Електропривреда Србије је потпуно непотребно јер то преузеће имао довољно сопствених кадрова за извођење тог посла, сматра стручна јавност у Србији.

Заменик председника Странке слободе и правде Борко Стефановић је пре неки дан изнео податак да је за примену софтвера ЕПС двема фирмама  Ђердап услуге и Емпорио тим платио као најповољнијем понуђачу на тендеру седам милиона евра како би оне ангажовале својих 390 запослених на тим пословима.

Оно што је занимљиво је да је уговором прецизирано да то не буду само послови везани за информатичке и припремне сегменте већ исто тако опште, правне и финансијске.

Стефановић је додао да је реч о софтверу који је ЕПС својевремено набавио од фирме Проинтер блиске Славиши Кокези, председнику Фудбалског савеза Србије такође по цени од седам милиона евра а који још увек није у функцији.

Према Стефановићевим речима на тај начин је из предузећа под контролом државе испумпано 14 милиона евра у приватне џепове. Такође, запитао се да ли је ако се зна да ЕПС има више од 30 хиљада запослених међу њима нема ни једног који би могао да буде ангажован на овим пословима, него је потребно да се запосли додатна радна снага.

Истоветно мишљење има и део стручне јавности. Добар познавалац збивања у ИТ сектору Србије који је желео да остане анониман каже за Данас да у таквим пословима све зависи од конкретне ситуације, величине или дужине пројекта али да  се ипак цифра од 390 људи чини превеликом.

– ЕПС јесте велики систем али у Србији постоје фирме које ову или сличну врсту посла за подручје целе земље, дакле за далеко већи број корисника, обављају са тимом од 50 људи – тврди наш саговорник.

Правни експерт Бранко Павловић такође каже да је реч о превеликој цифри додатно ангажованих људи.

– Када је реч о стручном делу имплементације тог пројекта везаног за ИТ услуге ЕПС би требало да консултује домаћу памет то јест научне институте који се баве том облашћу и да њихови експерти раде на спровођењу тих ИТ активности а не приватне фирме. ЕПС је компанија под контролом државе и управо би зато требало да ангажује домаће научне институте што видимо овде није случај – каже Павловић.

Он додаје да је посебно проблематично што је ЕПС ангажовао додатну радну снагу и када је реч о финансијским и правним пословима јер за тим нема никакве потребе.

– ЕПС већ има своје стручне службе које се баве правним, финансијским и општим стварима тако да нема логике да се плаћа нешто за чим не постоји било каква потреба. Једноставно у оваквим стварима се код нас све ради на потпуно погрешан начин – тврди Павловић.

Професор Економског факултета у Београду Лјубодраг Савић, пак не види ништа спорно у чињеници да је ангажовано чак 390 запосленика друге две компаније на спровођењу тог пројекта.

– Једноставно није исто када сте ангажовани за имплементацију неког посла а имате комплетну своју екипу далеко га лакше и прецизније обављате него да зависите од стручних служби у компанији где пројекат обављате. У овом другом случају морате да молите за услугу понекад и не зависи све од вашег рада. У првом имате контролу над целим процесом.

Није неуобичајено да те екипе у својим редовима имају и стручне службе без обзира што посао обављају у предузећима које их већ имају. Ангажована страна гарантује и одговорна је према наручиоцу посла да он буде урађен квалитетно и у року. Логично је онда ослонити се на свој тим и више веровати људима са властитог платног списка него другима.

Тако да у конкретном случају, у сегменту ангажовања бројчано великог тима за спровођење одређених услуга, не видим ништа спорно – каже Савић.

Везано за овај случај контактирали смо јуче и надлежне у Електропривреди Србије међутим до закључења овог броја нашег листа нисмо добили никакве одговоре.

(Данас)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]