Хроника

Настављена седница Скупштине Србије, са 225 гласова "за" и један против, посланици изгласали да председник Скупштине буде Ивица Дачић; Дачић: Захваљујем Вучићу на предлогу

Штампа
четвртак, 22. октобар 2020.

Конститутивна седница која је почела 3. августа, настављена је данас избором лидера СПС Ивице Дачића за председника Скупштине. За Дачића је гласало 225 посланика, један је био против, а уздржаних није било. Посланици су се о овом предлогу изјашњавали јавно, прозивком. Изабрано је, јавним гласањем, и шест потпредседника Скупштине као и генерални секретар, који је од данас Вељко Одаловић. Изабрани су и чланови радних тела. Седница парламента највероватније у суботу, рекао је Дачић и закључио данашњу.

Посланици би после конститутивне седнице требало да донесу измене закона о Влади и министарствима, с обзиром на то да је најављено оснивање два нова министарства, а потом ће на посебној седници мандатарка за састав нове Владе Ана Брнабић посланицима изнети свој експозе и предлог састава свог кабинета.

Рок за избор нове Владе Србије по закону истиче 90 дана после потврђивања мандата народних посланика, што је у овом случају 1. новембар 2020. године.

Вукадиновић: Улога Дачића је као улога чувара плаже у зимским месецима

Доскорашњи посланик у Скупштини Србије Ђорђе Вукадиновић, коментаришући наставак конститутивну седницу парламента, каже да нема "ни трунку кајања" што више није међу учесницима на седници.

"Немам трунку кајања што нисам унутра... и кажем без имало жала и незадовољства, морам да констатујем да је изневерило и моја ниска очекивања. У историји Србије, али ствармо, није била скупштина оваква. Ово је наставак конститутивне седнице од 3. августа, парламент нема председника, органе, али ми смо навикли да под овим режимом то схватамо као нормално", изјавио је Вукадиновић.

На питање шта мисли о Ивици Дачићу као председнику парламента, каже:

"Улога Ивице Дачића биће улога чувара плаже у зимском периоду".

Међутим, додаје и да та позиција није деградација.

"Сви доживљавају то као деградацију, али то је формално друго место у држави. Тако да је то јиш један раскорак између теорије и праксе у 'напредној' Србији", изјавио је Вукадиновић.

Мишљења је и да Дачић није очекивао ту позицију.

"Он то није очекивао. Друго, то је на линији потшишавања после јунских избора. Нисам имао дилему да ће Дачић остати у власти, али то је оно шишање на кратко... Дачић је хендикепиран, председаваће парламентом који нема легитимитте, а о легалитету може да се расправља... Тако да је парламент без опозиције, неће му бити тешко да председава, чак и да је озбиљнији састав", каже Вукадиновић.

По њему је основна ствар "да ли ће СПС политички преживети ову трансзицију и смењивање у наредних годину, две дана".

17:30 - Седница парламента у суботу

Дачић је рекао да "сходно договорима које су имали са СНС, предвиђено је да сутра буде достављен предлог закона о министарствима, од стране посланичких клубова, како бисмо могли што пре да приступимо формирању Владе". Односно, пре те седнице, морамо да одржимо још једну, на којој би се одлучивало о закону о министарствима, рекао је.

Највероватније ће та седница бити одржана у суботу, сутра ћете имати пуну информацију, додао је.

Заказаћу седницу колегијума пре седнице парламента у суботу, рекао је Дачић, захвалио што им је указано поверење и закључио конститутивну седницу.

17:17 - Изабрани чланови и заменици чланова одбора

Гласало се, затим, о предлогу чланова и заменика чланова одбора, односно радних тела. Није било заинтересованих за расправу, па је Дачић закључио претрес, а предлози су потврђени већином - 220 је гласало "за", четворо против.

17:12 - Одаловић генерални секретар Скупштине

Дачић је изнео предлог да кандидат за генералног секретара буде Вељко Одаловић. Како није било пријава за јединствени  претрес, гласало се. Гласало је 224, "за" 217, против седам.

Вељко Одаловић је, подсетимо, и раније био генерални секретар парламента.

17:11 - Изабрани потпредседници

Кандидати за потпредседника Скупштине су, након јавног гласања, добили по 224 гласа, осим Радомира Тврдишића који је добио 225, рекао је Дачић и констатовао да су изабрани за потпредседнике, честитајући им.

16:53 - Дачић предложио шест потпредседника Скупштине

Новоизабрани председник Скупштине Ивица Дачић је за шест потпредседника Скупштине предложио Владимира Орлића из СНС, Стефана Кркобабића из ПУПС-а, Радована Тврдишића из СПАС-а, Марију Јевђић из Јединствене Србије, Муамера Зукорлића из Странке правде и помирења и Елвиру Ковач из Савеза војвођанских Мађара.

Скупштина ће се о потпредседницима данас такође изјаснити јавним гласањем - прозивком посланика, која је у току.

16:37 - "Драго ми је да су за мене гласали и Броз и Краљ"

Дачић је подсетио да је први пут у Скупштину ушао 1992. године као и да је касније био посланик у свим мандатима. "За мене је ово као повратак кући. Ја ово тумачим као велику част. Знате да сам био и председник Владе, и министар спољних и унутрашњих послова... Председник Скупштине Србије је највиша функција коју сам до сада обављао. Посебна ми је част и трудићу се максимално да успешно остваримо овај мандат у интересу

"Драго ми је да су за мене гласали и Броз и Краљ... Мислим Краљ је овде, а Броз је тамо", нашалио се Дачић.

16:30 - Дачић: Захваљујем Вучићу на предлогу

Дачић је, у првом у обраћању са тог места, захвалио свима који су гласали, а онима који нису гласали и који су били против поручио је да је "ово Народна скупштина свих посланика" и да једино тражи од свих да буду толерантни и уважавају различита мишљења.

Посебно је захвалио председнику Србије Александру Вучићу за кога каже да није морао да направи такав предлог уважавајући изборне резултате. Захваљујем се његовом предлогу, за сваког државотворног политичара то је највећа част - бити на челу уставнотворног тела и највише законодавне власти у Републици Србији, рекао је Дачић.

Наш задатак ће бити да у наредном периоду допринесемо политичкој стабилности и јединству у Србији. "Само уједињена Србија може да одговори изазовима који нас очекују", рекао је и додао да жели да помогне да скупштина штити своју улогу, идентитет и достојанство и да на најбољи начин остварује своју уставнотворну и законодавну власт.

Захвалио је посланицима на потпису, а и Смиљи Тишми, која је председавала данас. Она је дете логораша, не знам да ли је игде дете логораша из усташких логора председавало Скупштином, навео је.

16:24 - Дачић изабран

Дачић преузео место председника Скупштине Србије, изгласан са 225 гласова народних посланика "за", једним "против". Није било уздржаних. У сали је било укупно 226 посланика.

16:03 - Јавно изјашњавање о предлогу за председника Скупштине

Скупштина Србије завршила је разматрање предлога да лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић буде изабран за председника републичког парламента након чега је почело јавно изјашњавање посланика о том предлогу.

15:58 - Скупштина констатовала, престао Дачићев радни однос у Влади

Скупштина Србије званично је констатовала оставку Ивице Дачића на функцију првог потпредседника Владе и министра спољних послова. Према речима председавајуће Смиље Тишме тиме је престао Дачићев радни однос у Влади.

Посланици Скупштине Србије до краја дана требало би да изаберу Ивицу Дачића за председника Скупштине, а требало би да изаберу подпредседнике и именују генералног секретара Скупштине.

14:08 - Шапић: Премијерка ће рећи које ће министарство добити СПАС

Председник СПАС-а Александар Шапић рекао је за Н1 да зна које ће министарство добити његова странка у новој влади, али да не би било у реду да то открије пре него што премијерка Ана Брнабић не изађе у јавност са својим предлозима. Шапић није желео да потврди медијске наводе да ће Ратко Дмитровић из СПАС-а водити ново Министарство за бригу о породици, али је истакао да би некадашњи главни уредник "Вечерњих новости" био одлично решење за ту функцију.

13:53 - Дачић се вратио у парламент, није више шеф дипломатије

Ивица Дачић није више шеф дипломатије - вратио се у парламент након што је у Влади обављена примопредаја дужности са Аном Брнабић.

По повратку није желео да даје изјаву, већ је поручио да ће обратити након што буде изабран за председника парламента.

13:43 - Камбери: Нећемо гласати за Дачића

Посланици са листе ''Уједињена долина - СДА Санџак'' неће гласати за избор Ивице Дачића за председника Народне скупштине, најавио је народни посланик са те листе Шаип Камбери на шта је лидер социјалиста одговорио да им није био проблем да гласају за њега као премијера. 

Блаже епидемиолошке мере

Како јавља репортер Н1, за разлику од претходног пута новинарима није мерена температура на улазу нити су им нуђене маске. Једино што су затекли је средство за дезинфекцију руку.

Ни посланицима није мерена температура, а неки од њих нису имали маске, али им је она нуђена на улазу.

Унутар сале нема више плексигласа између посланика, већ само испред њих, а не постоји ни растојање између њих, наводи репортер Н1.

Седницом председава најстарија посланица

Посланици Скупштине Србије наставили су данас конститутивну седницу после коју су започели 3. августа и на којој су им до сада само верификовани мандати. Седницом председава најстарија посланица Смиља Тишма.

У скупштину је стигао предлог да за председника Скупштине буде изабран лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић који је својим потписом подржало 215 народних посланика, а образлагаће га посланик СПС Ђорђе Милићевић.

Потпредседници скупштине још нису званично предложени, али би они данас требало да буду изабрани.

Дачић: Само незналица или неко злобан може да каже да сам деградиран

Шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио је да је место председника Скупштине Србије на које одлази, по Уставу, највиша функција на којој је био и да би само "политичке незаналице или неко злобан" могао да друкчије тврди, тако да не може да верује кад неко каже да је то деградација.

"Само неодговоран политичар би рекао да не жели да то буде", рекао је Дачић за ТВ Пинк, наводећи да мора да "скрати гостовање јер жури" да поднесе оставку, додајући да му доста тешко пада да подноси оставке.

Дачић стигао у Народну скупштину

Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић, који би требало да буде изабран за новог председника парламента, стигао је у Народну скупштину у 9.47 сати, јавио је репортер Н1 Ненад Нешић.

Он је стао испред новинара и кратко рекао: "Видимо се касније".

Посланици би после конститутивне седнице требало да донесу измене закона о Влади и министарствима, с обзиром на то да је најављено оснивање два нова министарства, а потом ће на посебној седници мандатарка за састав нове Владе Ана Брнабић посланицима изнети свој експозе и предлог састава свог кабинета.

Рок за избор нове Владе Србије по закону истиче 90 дана после потврђивања мандата народних посланика, што је у овом случају 1. новембар 2020. године.

8:13

За председника парламента биће предложен Дачић

Како је у уторак увече најавио Александар Вучић, председник Српске напредне странке која у овом сазиву има апсолутну већину, за председника Скупштине Србије биће предложен лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић.

Дачић је након тога изјавио да је за сваког државотворног политичара највећа част бити на челу највишег представничког тела и носиоца уставотворне и законодавне власти у Републици Србији.

(Агенције)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]