четвртак, 28. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Даница Маринковић, истражни судија која је обавила увиђај у Рачку: Није тачно да се десио масакр, нити да је био геноцид и злочин - случај је исфабрикован и послужио је као повод за бомбардовање 1999.
Хроника

Даница Маринковић, истражни судија која је обавила увиђај у Рачку: Није тачно да се десио масакр, нити да је био геноцид и злочин - случај је исфабрикован и послужио је као повод за бомбардовање 1999.

PDF Штампа Ел. пошта
субота, 07. децембар 2019.

Даница Маринковић, која је као истражни судија прва обавила увиђај после сукоба у Рачку у зиму 1999. године, каже да се у Рачку није догодио геноцид.

"Прво морам да кажем да није тачно да се у Рачку десио масакр, није тачно да је био геноцид, није тачно да је био злочин, као што су елита криминалаца и терориста из Приштине пласирали вести данас", каже Даница Маринковић.

"Била сам обавештена да се у Рачку десио сукоб, да је била антитерористичка акција припадника српске полиције, који су кренули да рашчишћавањем терена и да хапсе извршиоце кривичног дела тероризма и да се предпоставља да има жртава", каже она и додаје:

"Прва сам стигла, истог дана, 15. јауара у 14 часова са екипом за увиђај сам била на лицу места и почели смо са увиђајем".

На питање када је стигао Вилијам Вокер, Даница Маринковић каже да је он већ сутрадан стигао и без њеног знања направио сценарио.

"Вокер је сутрадан без мог знања, неосновано и незаконито направио сценарио и изашао са бестидном подметачином Запада да се исфабрикује случај Рачак који би послужио као повод за бомбардовање", каже.

Она додаје да је три дана била спречена да уђе у Рачак, као и да су, како би то онемогућили, Вокерови помоћници, заједно с припадницима ОВК, пуцали.

"Били смо спречени да уђемо у Рачак, пуцали су на нас Вокерови помоћници заједно са припадницима ОВК, али сам била упорна и ушли смо 18. јануара. Са мном су тада ушли Вокерови помоћници, као и припадници домаћих и страних медија и ТВ екипа, и од самог почетка све што смо пронашли и видели видели су и странци", каже.

Даница Маринковић је раније тврдила да нису страдали "недужни сељани" и да није било "масакра", него да је то био сукоб албанских терориста и српских снага, а она је у свом гостовању на ТВ Прва рекла да је тада у џамији пронађено 40 убијених и да се на основу доказа може тврдити да су били припадници ОВК.

"Прво што смо пронашли је 40 тела убијених у џамији, после тога велику количину оружја и њихове униформе са ознаком ОВК, сандуке са муницијом, ручне бомбе. Сви докази на лицу места потврђују да то нису били цивили, већ терористи који су у сукобу са полицијом погинули", тврди она.

Стручњаци кажу да је сведочење било толико бриљантно да га је прихватио Међународни кривични трибунал, а Тужилаштво је одустало од тачке оптужнице за Рачак, против Милошевића и српских генерала полиције и војске, а Даница Маринковић каже да се у извештају налазе материјални докази и непосредна запажања, али и извештаји обдукције пронађених тела.

"Осим материјалних доказа и непосредних запажања утврђивања чињеница, извршена је обдукција пронађених тела од стране еминентних стручњака за судску медицину, имали смо наш српски тим од 5 еминентних стручњака и два патолога из Белорусије. Што се тиче стручног дела - били су јединствени: смрт код свих убијених наступила је као последица повреда нанетих из ручног вратреног оружја и уопште није било повреда нанетих другим оружјем или посмртно. Како су били обучени указивало је да су били војници - теористи ОВК, а скинуте су и барутние честице чиме утврђено је да су били у контакту са оружјем."

У истрагу се одмах укључила Хелена Ранта, један од најпознатијих светских патолога, међутим њен извештај је према неким информацијама више пута мењан, а између ње и Вокера је дошло и до сукоба када ју је он гађао згужваним папирима. Њене изјаве и сведочења су различито тумачени, а Даница Маринковић потврђује да је Хелена Ранта је била под Вокеровим притиском.

"Она је у својој аутобиографији то и признала", каже.

(Б92)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер