Хроника

Данске резерве нафте и гаса биће исцрпљене у наредних 10 година

Штампа
понедељак, 10. август 2009.

Иако има статус једине енергетски независне државе ЕУ, Данска би ускоро могла да га изгуби, јер ће резерве нафте и гаса те земље бити исцрпљене у наредних 10 година.

Данска ће ускоро изгубити статус једине енергетски независне земље Европске уније, који има од деведесетих година прошлог века, јер ће, како указује Национална енергетска агенција, резерве нафте и гаса те земље у Северном мору бити исцрпљене у наредних десетак година.

Експлоатација гаса у Данској ће наставити да опада са 15 милијарди кубних метара ове године на око три милијарде кубика у 2025. години, уз приближно исте годишње потребе на нивоу од девет милијарди кубних метара.

Национална енергетска агенција у најновијем извештају упозорава на озбиљне економске последице исцрпљивања енергетских резерви, јер ће земља бити принуђена на све већи увоз енергената.

"За нашу индустрију 2018. година значи сутра", изјавио је извршни директор највеће данске енергетске компаније ДОНГ Енерџи Андрес Елдруп, додајући да је скоро уверен да у Северном мору више нема нафтних налазишта, јер би их у супротном већ открили.

У данском делу Северног мора ради око 50 нафтних и гасних платформи, а власник већине је англо-холандска компанија "Шел", пренела је руска агенција Итар Тас.

(РТС)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]