Početna strana > Hronika > Dansko istraživanje: Maske su osrednji stepen zaštite od korone
Hronika

Dansko istraživanje: Maske su osrednji stepen zaštite od korone

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 19. novembar 2020.

 Državna bolnica u Kopehagenu (Rigshospitalet) saopštila je da je veliko istraživanje grupe danskih naučnika o efektima korišćenja hirurških maski u prevenciji širenja korona virusa pokazalo da je u grupi koja je koristila maske bilo zaraženo 1,8 odsto ispitanika, dok je u grupi koja nije koristila maske zaraženo 2,1 odsto ispitanika.

„Po završetku istraživanja nije bilo značajnije statističke razlike u nivou infekcije (korona virusom) između dve grupe“, navodi se u saopštenju o Studiji „DANMASK-19“.

Kako se zaključuje, stepen zaštite je „osrednjih“ 15 do 20 odsto, a ne očekivanih 50 odsto.

Autori studije napominju, međutim, i da se kod grupe ispitanika koja je koristila masku i nije se zarazila ne može automatski doneti zaključak da je tome doprinelo isključivo korišćenje maske.

Istraživanje tima naučnika sprovedeno je na grupi od 6.024 ispitanika, podeljenih u dve grupe, sa i bez maski, i praćenih tokom mesec dana, u aprilu i maju 2020, pri čemu je svaki od ispitanika trebalo da provede najmanje tri sata van kuće u svakodnevnim životnim situacijama.

U saopštenju se naglašava i da upotrebu hirurških maski u tom periodu vlasti u Danskoj nisu odredile kao obavezu i one nisu bile u širokoj upotrebi u javnom prostoru, tako da istraživanje pokazuje stepen zaštite kada je korisnik maske okružen veoma velikom većinom koja ne koristi maske.

Autori studije „DANMASK-19“ ističu i da se istraživanje ni u jednom aspektu nije bavilo efikasnošću maske u sprečavanju prenošenja korona virusa sa već zaražene osobe na druge osobe te upozoravaju da se ovo istraživanje ne može koristiti u svrhu širenja sumnje u efikasnost maski kao pomoćnog preventivnog sredstva.

(Beta)
 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner