Početna strana > Hronika > Dejli Telegraf: Petinu stanovništva Evrope 2050. godine će činiti muslimani
Hronika

Dejli Telegraf: Petinu stanovništva Evrope 2050. godine će činiti muslimani

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 09. avgust 2009.

Britanski "Dejli telegraf" piše da će do 2050. petinu stanovništva Evrope činiti muslimani, iako danas u 27 zemalja EU čine svega pet odsto stanovništva.

Rastući broj doseljenika iz muslimanskih zemalja, u kombinaciji sa niskim natalitetom starosedelačkog evropskog stanovništva, znači da će do 2050. muslimani činiti 20 odsto stanovništva Evrope, predviđaju statističari.

Podaci dobijeni iz raznih izvora nagoveštavaju da će Britanija, Španija i Holandija imati čak proporcionalno više muslimanskog življa u kraćem vremenskom periodu.

Iako neke ankete pokazuju da u muslimanskim zajednicama nije došlo do porasta radikalizacije, one ipak nisu dovoljno integrisane i postoji opasnost od socijalnih nemira u narednim decenijama, piše "Telegraf".

Najveći procenat muslimana, devet odsto, živi u Francuskoj. U Marseju oni već sada čine 25 odsto stanovništva.

Isti procenat otpada i na muslimansko stanovništvo u Roterdamu (Holandija), dok u Londonu i Kopenhagenu, Danska, muslimani čine 10 odsto stanovništva.

Najveći priliv muslimanskom stanovništva zabeležila je Španija, gde se u proteklih 10 godina naselilo skoro milion Marokanaca, navofi BBC.

Njihovi planovi da izgrade nove džamije u poslednje vreme nailaze na otpor lokalnog stanovništva, piše "Telegraf", konstatujući da će nova evropska demografija prisiliti političare da se pozabave ovim osetljivim pitanjem što pre.

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner