Хроника

Дејли Телеграф: Петину становништва Европе 2050. године ће чинити муслимани

Штампа
недеља, 09. август 2009.

Британски "Дејли телеграф" пише да ће до 2050. петину становништва Европе чинити муслимани, иако данас у 27 земаља ЕУ чине свега пет одсто становништва.

Растући број досељеника из муслиманских земаља, у комбинацији са ниским наталитетом староседелачког европског становништва, значи да ће до 2050. муслимани чинити 20 одсто становништва Европе, предвиђају статистичари.

Подаци добијени из разних извора наговештавају да ће Британија, Шпанија и Холандија имати чак пропорционално више муслиманског живља у краћем временском периоду.

Иако неке анкете показују да у муслиманским заједницама није дошло до пораста радикализације, оне ипак нису довољно интегрисане и постоји опасност од социјалних немира у наредним деценијама, пише "Телеграф".

Највећи проценат муслимана, девет одсто, живи у Француској. У Марсеју они већ сада чине 25 одсто становништва.

Исти проценат отпада и на муслиманско становништво у Ротердаму (Холандија), док у Лондону и Копенхагену, Данска, муслимани чине 10 одсто становништва.

Највећи прилив муслиманском становништва забележила је Шпанија, где се у протеклих 10 година населило скоро милион Мароканаца, навофи ББЦ.

Њихови планови да изграде нове џамије у последње време наилазе на отпор локалног становништва, пише "Телеграф", констатујући да ће нова европска демографија присилити политичаре да се позабаве овим осетљивим питањем што пре.

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]