Početna strana > Hronika > Demokratski front: Komesar Varhelji jasno rekao da država nema šta da se meša u organizaciju, ustrojstvo i delovanje Crkve
Hronika

Demokratski front: Komesar Varhelji jasno rekao da država nema šta da se meša u organizaciju, ustrojstvo i delovanje Crkve

PDF Štampa El. pošta
petak, 07. februar 2020.

 Demokratski front je saopštio da im je Komesar EU za proširenje Oliver Verhelji, koji dolazi iz hrišćanske partije Mađarske, vrlo jasno rekao da država nema šta da se miješa u organizaciju, ustrojstvo i djelovanje Crkve, te da je to pitanje kanonskog prava za koje je nadležan vaseljenski patrijarh, a ne bilo koja partija ili partijski predsjednik.

„Verhelji nas je upoznao sa praksom u Mađarskoj, gdje Vlada prvo postigne sporazum sa Crkvom o zakonu, pa onda ide u Parlament“, stoji u saopštenju koje je objavio jedan od lider DF-a Nebojša Medojević.

Dodaje se da je DF veoma zadovoljan što je EU ponovila argumente DF-a iz Skupštine, kada su upozoravali vladajuću partiju da ne ulazi u ovako grubo kršenje Ustava i evropskih standarda.

Verhelji nas je upoznao sa praksom u Mađarskoj, gdje Vlada prvo postigne sporazum sa Crkvom o zakonu, pa onda ide u Parlament

„Ja sam upoznao komesara Verheljija o namjeri Đukanovića, kao poslednjeg komunističkog diktatora, da suspenduje Ustav i da direktno stavi pod komandu sve grane vlasti i da otvoreno uvede diktaturu u Crnoj Gori“, kazao je Medojević i dodao da su poslanici Demokratskog fronta jasno prenijeli poruku Crkve i vjernog naroda da se „sramni Zakon odmah stavi van snage“.

„Komesar Verhelji nam je rekao da je imao razgovor sa premijerom Markovićem i da mu je on rekao da je spreman da stavi van snage primjenu Zakona, dok se ne okončaju postupci pred Ustavnim sudom i Sudom za ljudska prava u Strazburu. Predstavnici DF-a su jasno istakli da to za nas nije dovoljno i da mi stojimo iz stava Crkve da je uslov svih uslova za mirno rešenje krize — povlačenje Zakona“, navodi se u saopštenju.

Ovde se, kako se dodaje, vodi bitka za temeljna ljudska prava i DF je do kraja posvećen zaštiti naše pravoslavne hrišćanske Crkve, naše tradicije i našeg identiteta.

Poručuju da do kraja ostaju posvećeni poruci mitropolita Amfilohija: Ili pada zakon ili pada bezbožnička Vlada.

Videti još:

Vijesti: Vlada Crne Gore spremna da privremeno odloži primenu Zakona o slobodi veroispovesti

Oliver Varhelji u Podgorici: Vlast u Crnoj Gori i SPC dijalogom o Zakonu o slobodi veroispovesti da dođu do rešenja prihvatljivog svima

(Sputnjik)