Хроника

Демократски фронт: Комесар Вархељи јасно рекао да држава нема шта да се меша у организацију, устројство и деловање Цркве

Штампа
петак, 07. фебруар 2020.

 Демократски фронт је саопштио да им је Комесар ЕУ за проширење Оливер Верхељи, који долази из хришћанске партије Мађарске, врло јасно рекао да држава нема шта да се мијеша у организацију, устројство и дјеловање Цркве, те да је то питање канонског права за које је надлежан васељенски патријарх, а не било која партија или партијски предсједник.

„Верхељи нас је упознао са праксом у Мађарској, гдје Влада прво постигне споразум са Црквом о закону, па онда иде у Парламент“, стоји у саопштењу које је објавио један од лидер ДФ-а Небојша Медојевић.

Додаје се да је ДФ веома задовољан што је ЕУ поновила аргументе ДФ-а из Скупштине, када су упозоравали владајућу партију да не улази у овако грубо кршење Устава и европских стандарда.

Верхељи нас је упознао са праксом у Мађарској, гдје Влада прво постигне споразум са Црквом о закону, па онда иде у Парламент

„Ја сам упознао комесара Верхељија о намјери Ђукановића, као последњег комунистичког диктатора, да суспендује Устав и да директно стави под команду све гране власти и да отворено уведе диктатуру у Црној Гори“, казао је Медојевић и додао да су посланици Демократског фронта јасно пренијели поруку Цркве и вјерног народа да се „срамни Закон одмах стави ван снаге“.

„Комесар Верхељи нам је рекао да је имао разговор са премијером Марковићем и да му је он рекао да је спреман да стави ван снаге примјену Закона, док се не окончају поступци пред Уставним судом и Судом за људска права у Стразбуру. Представници ДФ-а су јасно истакли да то за нас није довољно и да ми стојимо из става Цркве да је услов свих услова за мирно решење кризе — повлачење Закона“, наводи се у саопштењу.

Овде се, како се додаје, води битка за темељна људска права и ДФ је до краја посвећен заштити наше православне хришћанске Цркве, наше традиције и нашег идентитета.

Поручују да до краја остају посвећени поруци митрополита Амфилохија: Или пада закон или пада безбожничка Влада.

Видети још:

Вијести: Влада Црне Горе спремна да привремено одложи примену Закона о слободи вероисповести

Оливер Вархељи у Подгорици: Власт у Црној Гори и СПЦ дијалогом о Закону о слободи вероисповести да дођу до решења прихватљивог свима

(Спутњик)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]