Početna strana > Hronika > Bela Crkva: Profesorka dobila otkaz posle pet godina, jer nije pristala da se učlani u SNS i postane bot; Marija Stanković: Na moje mesto primljene su četiri nove osobe, od kojih tri nikada nisu radile u školi
Hronika

Bela Crkva: Profesorka dobila otkaz posle pet godina, jer nije pristala da se učlani u SNS i postane bot; Marija Stanković: Na moje mesto primljene su četiri nove osobe, od kojih tri nikada nisu radile u školi

PDF Štampa El. pošta
subota, 14. septembar 2019.

Želja za poslom, sposobnost, stručnost, ambicija, entuzijazam i odličan odnos sa učenicima nisu bili dovoljni Mariji Stanković, profesorki engleskog jezika iz Bele Crkve, koja je, kako tvrdi, bez posla ostala samo zbog toga što nije pristala da se učlani u Srpsku naprednu stranku i da uđe u internet tim koji ostavlja komentare po društvenim mrežama.

- Radila sam u srednjoj školi koja se zove Belocrkvanska gimnazija i ekonomska škola od 2014. godine kao profesor engleskog jezika. Nama su se ugovori davali od septembra do septembra, na svakih godinu dana, zbog postojeće zabrane zapošljavanja - započela je svoju priču za Direktno.rs Marija Stanković.

Iako prethodnih godina nije bilo nikakvih problema u obavljanju ovog posla, budući da je imala odličan odnos sa učenicima, Marija je u jednom momentu predosetila da će se stvari promeniti.

- U aprilu mesecu došlo je do smene direktora u našoj školi i na neki način je već najavljeno da će doći do problema što se tiče produžavanja ugovora, ukoliko ne ispunimo određene uslove.

Nedugo pošto je došao novi direktor, za kojeg Marija kaže da je član Srpske napredne stranke, počeli su i "prijateljski saveti" o tome kome bi se trebalo obratiti i koji bi to uslovi mogli da budu.

- Niko od mene nije direktno tražio da se učlanim u stranku, ali je bilo "prijateljskih saveta" da bi trebalo da se obratim predsedniku opštine Darku Bogosavljeviću, članu Srpske napredne stranke, da vidimo šta ćemo sa mojim ugovorom i sa mojim političkim angažovanjem. Ja nisam pristala da idem kod njega, jer smatram da predsednik opštine nema nikakve veze sa tim šta se dešava i ko se zapošljava u školi. Tu postoji direktor, na kome je da odluči ko će da predaje engleski u našoj školi - kaže za Direktno.rs profesorska engleskog jezika.

Niko od mene nije direktno tražio da se učlanim u stranku, ali je bilo "prijateljskih saveta" da bi trebalo da se obratim predsedniku opštine Darku Bogosavljeviću, članu Srpske napredne stranke, da vidimo šta ćemo sa mojim ugovorom i sa mojim političkim angažovanjem

Već po povratku sa godišnjeg odmora, Marija je shvatila da će ostati bez posla, što se i desilo. Ona se ovog 1. septembra nije našla pred učenicima.

- Kada sam se sa godišnjeg odmora vratila 20. avgusta već sam predosećala da neće ništa biti od produženja mog ugovora. Agonija je trajala do 30. avgusta kada je bila sednica i znala sam šta me čeka. Iz razgovora sa kolegama sam saznala kakva mi je budućnost u školi. Mala je sredina, informacije lako dolaze do ljudi. Ovog septembra mi nije produžen ugovor, a u pismenom dopisu, u kojem je trebalo da stoji objašnjenje, pisalo je da je "to diskreciono pravo direktora da odlučuje ko će se zaposliti na to radno mesto".

Marija veruje da je njeno odbijanje da se politički angažuje presudilo, jer smatra da drugog razloga nije bilo.

- Pored tog zvaničnog odgovora, smatram da je nezvanični razlog mog ostanka bez posla isključivo politički, tačnije to što sam odbila da budem "bot", odnosno da posle posla pišem komentare na internetu. Ovo je malo mesto i u deficitu smo sa profesorima engleskog jezika, kako u Beloj Crkvi, tako i u okolnim selima, u kojima engleski jezik predaju uglavnom nestručni ljudi. Tako da drugi razlog, osim političkog ne verujem da postoji - iskrena je Marija.

Ova profesorka nije završila master, pa kaže da će drugi baš to koristiti kao izgovor za njen otkaz.

- Ja sebe smatram nestručnom samo iz razloga što nisam završila master, već samo četvorogodišnje studije na Filološkom fakultetu. Mislim da sam ipak daleko stručnija od ljudi koji su slušali samo jedan ili dva semestra. Da su doveli bilo koju stručniju osobu, sa masterom, ja ne bih posumnjala da ima problem. Moji časovi su raspoređeni na četiri nove osobe, koje su primljene da predaju engleski jezik, od kojih tri nikada nisu radile u školi. Prethodnih godina nedostatak mog mastera, koji sam naravno planirala, nije bilo. Odjednom, promenom direktora i mojim odbijanjem da se politički angažujem, ja ostajem bez posla - kaže ona.

Prema njenim rečima, ovakvi problemi prisutni su u gotovo svim malim opštinama, ne samo u Beloj Crkvi, samo što retko ko želi da istupi u javnost.

- To svi vrlo dobro znamo. Ja nemam šta da izgubim. Posao sam izgubila zbog stvari koje mi je bilo jako teško da progutam. Raditi u takvoj sredini je veoma teško. To je poražavajuće - kaže Marija.

Posao sam izgubila zbog stvari koje mi je bilo jako teško da progutam. Raditi u takvoj sredini je veoma teško. To je poražavajuće

Tako su njeni planovi za život totalno poremećeni i kao kod većine mladih ljudi, sledi odlazak.

- Ja sam se posle studija vratila ovde, muža dovela ovde i dete i svoj život sam koncipirala ovde. Nakon ovoga što se desilo mislim da ćemo vrlo brzo otići odavde - zaključila je za Direktno.rs Marija Stanković.

Kontaktirali smo Belocrkvansku gimnaziju i ekonomsku školu kako bismo dobili izjavu od direktora i proverili zašto profesorki Mariji Stanković nije produžen ugovor, međutim neko zaposlenih nije smeo da nam da zvaničnu izjavu bez dozvole direktora koji nije bio u školi, ali nam je potvrđeno da Marija Stanković od ovog 1. septembra nije više zaposlena kod njih. Takođe smo poslali mejl na zvaničnu mejl adresu škole, međutim, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Mirjana Pančić Bužek, bivša direktorka Belocrkvanske gimnazije i ekonomske škole: Istina je! Trpimo neverovatne pritiske

Uzburkala se javnost u Beloj Crkvi nakon što je hrabra profesorka engleskog jezika Marija Stanković istupila u javnost i obelodanila da je ostala bez posla zbog odbijanja da se učlani u Srpsku naprednu stranku. Da Marijina priča nije prazna, potvrdila je i njena koleginica, profesorka srpskog jezika Mirjana Pančić Bužek, inače bivša direktorka Belocrkvanske gimnazije i ekonomske škole.

Kako je Marija Stanković rekla u opširnoj priči za Direktno.rs, ona je posle pet godina ostala bez posla u školi, samo zbog toga što nije želela, ni htela da se stranački angažuje. Njene reči potvrdila je bivša direktorka škole, sada samo profesorka srpskog jezika Mirjana Pančić.

- Mogu da kažem da sam iznenađena Marijinom hrabrošću da izađe i da kaže sve to javno. Ona je iznela činjenice, ono što jeste, što je istina i što nam se dešava svima. Ona je dosledna, odgovorna, pametna mlada žena, koja očigledno ima stav, a to je nešto što se danas ne ceni. Ja sam saznala da Marija više neće raditi, ali se to očekivalo, s obzirom na to da Marija nije neko ko bi pristao na ucene, i žena nije pristala da botuje i da ide na putovanja i mitinge - rekla je Mirjana za lokalni medij.

Mirjana tvrdi da je i sama trpila neverovatne pritiske dok je bila direktorka škole. Razlog je taj što nije želela da zapošljava nestručne ljude samo zato što imaju partijsku knjižicu.

- Ja trpim pritisak. Do skoro sam bila direktor i podnela sam ostavku, jer nisam htela da trpim pritiske. Nova direktorka očigledno ima averziju prema meni i ima neki zadatak, pa se pritisci nastavljaju. Ja nisam htela da pristanem da zapošljavam ljude po partijskoj liniji. Odbijala sam ljude i dok sam ja bila direktor zapošljavali su se oni koji su stručni. Mladi ljudi, intelektualci, koji su se vratili u ovaj grad. Stručni, pre svega. Gimnazija je elitna škola i u njoj treba da rade elitni profesori. Ja nisam želela da radim onako kako mi je nalagano da radim. Ja sam bila tu dokle god sam mogla da štitim tu decu. Onog momenta kada to više nisam mogla, ja sam podnela ostavku i vratila se na svoje radno mesto - iskrena je bivša direktorka.

Najveće pritiske je vršio predsednik opštine Darko Bogosavljević, član Srpske napredne stranke.

- Na mene je najveći pritisak vršio predsednik opštine Bogosavljević. To se ogledalo u tome da su kasnile isplate. Imam i dva pisana dokaza, kada sam upitala zbog čega gimnazija ne dobija isplate na vreme. Ja nisam igrala po pravilima i zbog toga sam maltretirana. Stručnost je nažalost postala nebitna, znanje je nebitno, obrazovanje je nebitno. Bitno je samo da budeš poslušan. Onaj ko sluša on treba da živi, može da živi, zarađuje i normu, i preko norme, a svi oni koji rade svoj posao bez da se petljaju u politiku - nisu poželjni - zaključila je profesorka Mirjana Pančić.

(direktno.rs)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner