Хроника

Директор ФБИ Кристофер Вреј: Русија не одустаје од намере да утиче на исход председничких избора у САД , главни циљ Москве је да нашкоди кампањи Џозефа Бајдена

Штампа
петак, 18. септембар 2020.

 Директор америчког Федералног истражног бироа (ФБИ) Кристофер Вреј рекао је да Русија не одустаје од намере да утиче на исход председничких избора у САД у новембру, а налази америчких обавештајних служби говоре да је главни циљ Москве да нашкоди кампањи демократског кандидата Џоа Бајдена.

Вреј је говорио пред члановима Одбора за националну безбедност у Представничком дому Конгреса и описао да су операције Кремља веома активне на друштвеним мрежама, државним телевизијама у Русији и другим платформама, преноси Глас Америке.

Циљ ових акција је да се наштети кампањи Џоа Бајдена и ономе што се перципира као анти-руски естаблишмент, рекао је Вреј.

Исказ директора ФБИ је у складу са проценама које су се појавиле почетком августа, које је објавио највиши контраобавештајац у Америци Вилијем Евенина.  

Он је упозорио да Руси желе да помогну кампањи Доналда Трампа, што директор ФБИ није експлицитно рекао, а уместо тога се фокусирао на дезинформације које погађају америчке гласаче.

"Највише ме брине тај константни покушај пласирања дезинформација и чести мали сајбер напади. Брине ме да ће то времеом довести до пада поверења међу америчким бирачима", рекао је Вреј.

ФБИ: Гласање поштом је безбедно

Током сесије одговарања на питања, Вреј је рекао да нема разлога за бригу у вези са повећаним бројем гласова који ће стичи поштом за новембарске изборе, због пандемије.

С друге стране, председник Трамп уверава да ће гласање поштом довести до изборне преваре.

"До сада нисмо видели да постоји координисани покушај преваре гласача на изборима", рекао је директор ФБИ.

Ипак, његове тврдње оспорио је Трамп који је у серији твитова упозорио да ће гласање поштом завршити као "крађа избора" и да ће водити ка "масовном хаосу и конфузији".

(ВОА)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]