Početna strana > Hronika > Đorđe Vukadinović: I posle odgovora Ministarstva trgovine, nije jasno koja institucija i zašto je uskratila saglasnost Krušiku za izvoz mina u Jermeniju - državne institucije blokiraju državnu firmu u korist privatnih posrednika?!
Hronika

Đorđe Vukadinović: I posle odgovora Ministarstva trgovine, nije jasno koja institucija i zašto je uskratila saglasnost Krušiku za izvoz mina u Jermeniju - državne institucije blokiraju državnu firmu u korist privatnih posrednika?!

PDF Štampa El. pošta
subota, 09. novembar 2019.

Poslanik u Skupštini Srbije Đorđe Vukadinović je danas izjavio da namenska fabrika „Krušik“ iz Valjeva u martu 2018. godine nije dobila dozvolu za izvor oružja u Jermeniju zbog neispunjavanja zakonske procedure ali da nije poznato koja procedura nije ispunjena, odnosno koje ministarstvo je uskratilo neophodnu saglasnost.

I posle odgovora Ministarstva trgovine, nije jasno koja institucija i zašto je uskratila saglasnost Krušiku za izvoz mina u Jermeniju? 

Vukadinović je novinarima u Skupštini Srbije kazao da je dobio odgovor Ministarstva trgovine na poslaničko pitanje upućeno pre desetak dana tom, kao i ministarstvima odbrane, unutrašnjih poslova i spoljnih poslova o tome ko i zbog čega nije izdao dozvolu „Krušiku“ za realizaciju dogovora o izvozu oružja u Jermeniju, koju je kasnije dobila jedna privatna firma.

On je rekao da su za izdavanje dozvola odgovorne sve intitucije kojima je to pitanje upućeno, ali da je samo Ministarstvo trgovine odgovorilo i navelo da Krušiku dozvola nije izdata zbog „neispunjavanja zakonskih procedura“.

„Očigledno je da bar jedna od navedenih institucija nije dala saglasnost. U odgovoru Ministarstva trgovine se ne navodi o kojoj je reč. Očekujem odgovore i obrazloženje odluka i od drugih institucija“, izjavio je Vukadinović.

Čudno je da državne institucije blokiraju državnu firmu u korist privatnih posrednika?!

Izneo je da njega ne zanima da li saglasnost za izvoz „Krušik“ nije dobio od MUP-a, „zbog poznatih razloga“, ili od nekog drugog ministarstva, ali je dodao da je u pitanju eklatantan primer kako „državne institucije ometaju državna preduzeća da profitiraju u korist privatnika“.

„Zbog čega je ta dozvola nekoliko meseci kasnije izdata privatnoj firmi koja je po nižim cenama kupila mine od Krušika i prodala ih po većoj“, kazao je on.

Vukadinović je naveo da je u skupštinsku proceduru uputio ponovljeni Predlog izmena i dopuna Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, koji je podnosio u sklopu amandmana pre godinu dana, u kojem je predložio da se iz posla izvoza oružja izbace privatni posrednici.

„Sumnjam da je ovo o čemu mediji govore poslednjih nedelja samo vrh ledenog brega i da je reč o trgovini koja je kao stvorena za zloupotrebe i mahinacije“, rekao je Vukadinović.

Postoji državno preduzeće za priozvodnju oružja (Krušik) i državno preduzeće za izvoz oružja (SDPR), te, kako je rekao, „ne postoji potreba da se tu uvode i privatni posrednici“.

Vukadinović je ocenio da su u državnim institucijama i firmama ipak veće procedure i kontrole nego u privatnim preduzećima, bez obzira na to što su sve one u rukama iste političke opcije, time bi se smanjio prostor za korupciju.

„Prihvatanje ovog predloga ne bi bilo monopol kod državnih preduzeća, već bi se tom merom značajno smanjio prostor za mahinacije, kao i sumnje na njih“, objasnio je on i dodao da će se u protivnom stalno ponavljati ovakve i slične afere, a državna kasa biti na gubitku.

„Bolje je da isušimo močvaru, nego da lovimo pojedinačne komarce koji u njoj stvaraju“.

(Beta, NSPM)