Početna strana > Hronika > Đorđe Vukadinović: Ponovo vam kažem – izbacite privatne posrednike iz trgovine oružjem!
Hronika

Đorđe Vukadinović: Ponovo vam kažem – izbacite privatne posrednike iz trgovine oružjem!

PDF Štampa El. pošta
utorak, 10. decembar 2019.

Predsedavajući: Narodni poslanik Đorđe Vukadinović predložio je da se dnevni red sednice dopuni tačkom: „Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme“, koju je podneo Narodnoj skupštini 27. septembra 2018. godine.

Izvolite kolega Vukadinoviću.

Đorđe Vukadinović: Zahvaljujem.

Predlog je od septembra ove godine, ali zapravo sama incijalna ideja jeste od prošle godine kada smo razmatrali ovde Zakon o prometu i proizvodnji naoružanja, i tada sam u formi amandmana predložio nešto što je sada pretvoreno u predlog za izmenu i dopunu zakona.

Sticajem okolnosti, poslednjih meseci taj moj predlog je postao neočikivano aktuelan, s obzirom na ove afere koje se pletu i koje se dešavaju u vezi sa našom namenskom industrijom, pre svega afera „Krušik“, ali nije to samo „Krušik“. „Krušik“ je samo simbol i zbirno ime za niz čudnih stvari u vezi sa našom industrijom naoružanja i raznim interesima i intrigama koje se pletu u vezi sa tim.

Stoga je moj predlog koji je podnet pre svih ovih afera išao u pravcu da se iz ovako važne i osetljive, za državu važne i u svakom pogledu međunarodno osetljive oblasti kao što je proizvodnja i prodaja, odnosno promet naoružanja – isključe privatni posrednici.

Imamo državno preduzeće SDPR koje se bavi prometom i prodajom naoružanja. Plus, proizvođači sami mogu naoružanje da direktno prodaju. I zaista ne vidim šta su nam onda potrebni još i privatni posrednici

To samo na prvi pogled zvuči radikalno, ali je u suštini logično. Ako, recimo, taj „Krušik“, a naravno i druga preduzeća namenske industrije, ima svoju službu prodaje, svoju komercijalu i ume da pravi ugovore i decenijama i decenijama unazad je uspešno prodavao oružje. I ako postoji ovlašćeno državno preduzeće – to je SDPR „Jugoimport“. (I jednim i drugim sada upravlja vladajuća stranka, odnosno njihovi kadrovi. Ali svejedno.) Dakle, imamo državno preduzeće koje se bavi prometom i prodajom naoružanja, plus kao što rekoh, proizvođači sami mogu to naoružanje da direktno prodaju. I zaista ne vidim šta su nam onda potrebni još i privatni posrednici, pa da onda lomimo glavu i razmišljamo da li mi poslednjih meseci sa ovim aferama istražujemo i isterujemo istinu i pravdu, ili zapravo prisustvujemo ratu privatnih trgovaca oružjem koji se međusobno prepucavaju i uzajamno nameštaju u borbi za većim profitima.

I da ne lomimo više glavu oko toga ko je kome „tata“, „mama“, „brat“, „kum“ – nego da ovo važno područje i važan sektor ostanu u državnim rukama. A ova preduzeća, razni „teksovi“, „gimovi“ i ostalo, neka nastave da se bave onim čime su se i izvorno bavili kada su formirani – od proizvodnje plastike do metalnih odlivaka i slično. Pa neka u toj oblasti pokazuju svoje trgovačke i poslovne sposobnosti.

Hvala.

***

Predsedavajući: Narodni poslanik Đorđe Vukadinović predložio je da se dnevni red sednice dopuni tačkom: „Predlog odluke o obrazovanju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti ubistva gospodina Olivera Ivanovića, predsednika građanske incijative ‘Srbija, demokratija, pravda’, počinjenog u Kosovskoj Mitrovici, dana 16. januara 2018. godine“ - koju su Narodnoj skupštini podneli narodni poslanici Sanda Rašković Ivić, Dijana Vukomanović, Đorđe Vukadinović i Slaviša Ristić, marta 2018. godine.

Da li narodni poslanik Đorđe Vukadinović želi reč?

Izvolite.

Đorđe Vukadinović: Da, ali samo kratko.

Mislim da je najmanje što ova skupština, ovaj parlament, pa i ova vladajuća većina može da učini za Olivera Ivanovića, jeste da ponudi jednu poštenu, nepristrasnu istragu i da kaže da smo sve učinili

Što reče neko od koleginica maločas: „Nema se tu šta novo reći“ – ukoliko skupštinska većina ovde ne vidi potrebu u smislu duga prema gospodinu Ivanoviću i svemu što je on učinio za Srbe na severu KiM i uopšte na Kosovu i Metohiji. S obzirom na tragičan ishod, ubistvo kome će evo još malo pa dve godine, s obzirom na manipulacije i zloupotrebe koje se pletu u vezi sa tim ubistvom i u koje su upleteni, umešani mnogi centri, rekao bih kriminalni, obaveštajni, politički i špijunski, i u zemlji i u inostranstvu. Dakle, s obzirom na sam taj značaj, mislim da je najmanje što ova skupština, ovaj parlament, pa i ova vladajuća većina može da učini za Olivera Ivanovića, jeste da ponudi jednu poštenu, nepristrasnu istragu i da kaže da smo sve učinili. Odnosno, da je Srbija u onoj meri u kojoj je moguće, u kojoj ima informacije i ima mogućnost uticaja i sakupljanja informacija na terenu – da je sve učinila da se sprovede istraga i istina o mučnom ubistvu Olivera Ivanovića – izađe na videlo.

Ovako ostaje sumnja ili senka da je u interesu ne samo nekih međunarodnih faktora, nego i domaćih faktora da ta istina bude skrivena.

Dakle, mislim da je ovaj moj predlog upravo nešto što bi trebalo predstavnici vladajuće većine da predlože, a ako već nisu predložili, onda makar da podrže formiranje ovakvog anketnog odbora.

Hvala

(NSPM)