Početna strana > Hronika > Đorđe Vukadinović: Šanse za poboljšanje odnosa Srbije i Crne Gore ravne nuli
Hronika

Đorđe Vukadinović: Šanse za poboljšanje odnosa Srbije i Crne Gore ravne nuli

PDF Štampa El. pošta
petak, 17. jul 2009.

Beograd, Podgorica – Slanjem crnogorskog ambasadora u Beograd odnosi Srbije i Crne Gore biće podignuti na korektan nivo, ali se ne mogu očekivati neka dugoročna poboljšanja, ocijenio je politički analitičar Đorđe Vukadinović.

On je kazao da su odnosi Crne Gore i Srbije od proglašenja crnogorske nezavisnosti u kontinuitetu hladni, bez obzira na povremene diplomatske pokušaje da se u tom pravcu nešto promijeni.

„Slanjem crnogorskog ambasadora u Beograd odnosi će biti podignuti na korektan nivo, ali se ne mogu očekivati neka dugoročna poboljšanja i proboji u odnosima. Osim ako se desi veliki preokret u politici bilo Podgorice, bilo Beograda“,  rekao je Vukadinović agenciji MINA.

On je kazao da su nakon crnogorskog priznanja nezavisnosti Kosova šanse za poboljšanje odnosa dvije zemlje propale.

„Iako sa obe strane imamo deklarativne izjave da je to potrebno prevazići i okrenuti se budućnosti, mislim da su šanse za otopljavanje odnosa gotovo ravne nuli“, rekao je on.

Vukadinović je naveo da će povratak ambasadora dosta zavisiti od zahtjeva Srbije za otvaranje tri konzulata u Crnoj Gori, koji je, kako smatra, novi element u komplikovanju odnosa dvije države.

„Jer Podgorica u ovom trenutku verovatno tom zahtevu nije spremna da izađe u susret, tako da i to, mada manje vidljivo nego neslaganje oko nezavisnosti Kosova, opterećuje međusobne odnose i verovatno će ih opterećivati i u budućnosti“, ocijenio je on.

Vukadinović zbog toga sumnja u bilo kakav dublji proboj, na bilo kom polju, između Beograda i Podgorice.

On je kazao da bi jedino neki strateški ekonomski projekat, za koji trenutno ne postoji ni snage, ni para, ni volje, mogao da dovede do nekog proboja, ali da to nije previše realno.

„Za mene bi zaista bilo iznenađenje sve drugo izuzev ovoga što sam rekao. Dakle, u najboljem slučaju jedna hladna koegzistencija, uz povremene  diplomatske zagrljaje i osmehe“, rekao je Vukadinović.

Prema njegovim riječima, u Srbiji postoji i dosta frustracije i osjećaja izdaje i nezadovoljstva kada je riječ o ponašanju Podgorice nakon referenduma i priznanja nezavisnosti Kosova.

Isto se tako, smatra Vukadinović, u Crnoj Gori osjeća da se u Srbiji još nijesu pomirili sa tim činjenicama.

„Veliki odjek u Beogradu je imalo i pitanje kodifikacije crnogorskog jezika, što se u Beogradu opet vidi kao neka vrsta simboličkog udarca zajedničkoj prošlosti i istoriji“, rekao je Vukadinović.

(MINA)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner