Početna strana > Hronika > Đorđe Vukadinović: Vlada kao raštimovani orkestar
Hronika

Đorđe Vukadinović: Vlada kao raštimovani orkestar

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 04. decembar 2008.

"Pokazalo se zapravo da je vlast jedina platforma na koju je ta vlada napravljena, tj. da se spreči koalicija DSS-a i radikala. U tom smislu ta vlada je ispunila svoju misiju. Sve drugo, kada je reč o nekoj konzistentnoj, nacionalnoj i državnoj, pa i ekonomskoj politici, ova vlada ne može da sprovede i to se jasno vidi i sada kada je reč o usvajanju budžeta. Ali problem sa budžetom je u ovom trenutku više indikator opšteg nesaglasja i konceptualnog haosa kada je reč o ovoj vladi."

Vukadinović primećuje da se Mlađan Dinkić, iako mu realan uticaj stranke to ne dozvoljava, već po ko zna koji put, nameće kao ključ opstanka ili nestanka Vlade:

"Mlađan Dinkić se u jednom trenutku čini kao centralna politička figura oko koje se vrti sve - od budžeta do sudbine sporazuma sa Rusima. U sledećem trenutku se čini kao je figura za brzo ispadanje, ili izbacivanje iz vlade. Istina je verovatno negde između - nijedan od ta dva utiska nije potpuno tačan, ali je sigurno tačno to što se vidi golim okom ovih dana, a to je da on diktira tempo političkog života u Srbiji".

Očigledno je da ova Vlada nije tim snova koji bi mogao Srbiju da izvede iz krize koja je tek čeka i da je povede ka Evropskoj uniji, kaže Vukadinović i vidi tri moguća scenarija:

"Jedan je da se ovo kako je počelo nastavi beskonačno, zbog kombinovane želje da se ostane što duže na vlasti i nesposobnosti opozicije da tu vlast sruši. S druge strane, moglo bi se dogoditi i da se sve završi izborima, ali o tim izborima ipak odlučuju, pre svega, Demokratska stranka i Boris Tadić, a ne Mlađan Dinkić, iako je njegova uloga ovih dana toliko istaknuta. Postoji i međurešenje, a to je da se, bez novih izbora, rekonstruiše vlada i Tadić eventualno nađe nekog novog partnera,odnosno zamenu za nekog od sadašnjih koalicionog partnera. Ipak mislim da je ovo najmanje verovatno, jer bilo ko ko ima ozbiljne ambicije da opstane i traje u političkom životu, a tu pre svega mislim na naprednjake, Nikolića i Vučića, teško da bi prihvatio ulogu da sada, u ovim uslovima, bez izbora, ulazi u vladajuću koaliciju".

Vukadinović veruje da će se najduže za par nedelja znati da li će se ići na nove izbore.

U protivnom, kaže sagovornik BBC-a, Vlada Srbija će funkcionisati i dalje bez jasne vizije, jedinstvenog programa u bilo kom sektoru, pa dokle izdrži.

(BBC)