Хроника

Ђорђе Вукадиновић: Влада као раштимовани оркестар

Штампа
четвртак, 04. децембар 2008.

"Показало се заправо да је власт једина платформа на коју је та влада направљена, тј. да се спречи коалиција ДСС-а и радикала. У том смислу та влада је испунила своју мисију. Све друго, када је реч о некој конзистентној, националној и државној, па и економској политици, ова влада не може да спроведе и то се јасно види и сада када је реч о усвајању буџета. Али проблем са буџетом је у овом тренутку више индикатор општег несагласја и концептуалног хаоса када је реч о овој влади."

Вукадиновић примећује да се Млађан Динкић, иако му реалан утицај странке то не дозвољава, већ по ко зна који пут, намеће као кључ опстанка или нестанка Владе:

"Млађан Динкић се у једном тренутку чини као централна политичка фигура око које се врти све - од буџета до судбине споразума са Русима. У следећем тренутку се чини као је фигура за брзо испадање, или избацивање из владе. Истина је вероватно негде између - ниједан од та два утиска није потпуно тачан, али је сигурно тачно то што се види голим оком ових дана, а то је да он диктира темпо политичког живота у Србији".

Очигледно је да ова Влада није тим снова који би могао Србију да изведе из кризе која је тек чека и да је поведе ка Европској унији, каже Вукадиновић и види три могућа сценарија:

"Један је да се ово како је почело настави бесконачно, због комбиноване жеље да се остане што дуже на власти и неспособности опозиције да ту власт сруши. С друге стране, могло би се догодити и да се све заврши изборима, али о тим изборима ипак одлучују, пре свега, Демократска странка и Борис Тадић, а не Млађан Динкић, иако је његова улога ових дана толико истакнута. Постоји и међурешење, а то је да се, без нових избора, реконструише влада и Тадић евентуално нађе неког новог партнера,односно замену за неког од садашњих коалиционог партнера. Ипак мислим да је ово најмање вероватно, јер било ко ко има озбиљне амбиције да опстане и траје у политичком животу, а ту пре свега мислим на напредњаке, Николића и Вучића, тешко да би прихватио улогу да сада, у овим условима, без избора, улази у владајућу коалицију".

Вукадиновић верује да ће се најдуже за пар недеља знати да ли ће се ићи на нове изборе.

У противном, каже саговорник BBC-a, Влада Србија ће функционисати и даље без јасне визије, јединственог програма у било ком сектору, па докле издржи.

(BBC)

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]