Početna strana > Hronika > Đorđe Vukadinović: Zbog čega vlada i ministarstvo spoljnih poslova retko govore o Rezoluciji 1244, na kojoj se temelji argumentacija Srbije kada je reč o KiM - već na to mora da ih podseća ambasador Rusije?
Hronika

Đorđe Vukadinović: Zbog čega vlada i ministarstvo spoljnih poslova retko govore o Rezoluciji 1244, na kojoj se temelji argumentacija Srbije kada je reč o KiM - već na to mora da ih podseća ambasador Rusije?

PDF Štampa El. pošta
petak, 14. februar 2020.

BEOGRAD - Sednica Skupštine Srbije danas je počela postavljanjem poslanička pitanja, a Milorad Mirčić iz SRS rekao je da su radikali do sada prelazili preko napada da su uništavali tuđe živote i tuđu decu slali u rat, ali da sada pita predsednika Srbije Aleksandra Vučića da li je upoznat sa takvim aktivnostima SRS i ratnohuškačkim pozivima.

On je Vučića pozvao da na to pitanje odgovori jer je bio visoki funkcioner SRS i zato što je ministarka iz njegove partije Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Mihajlović napala SRS po tom pitanju.

Mirčić je Vladu Srbije pitao dokle će da ćutke stoji dok se tvrdi da su 1990-ih bile organizovane deportacije ljudi koji nisu srpske nacionalnosti iz vojvođanskih sela.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović rekao je da politika koju vodi premijer Kosova Aljbin Kurti nije u duhu mira i stabilizacije i da se protivi svemu što se pojavljuje kao dobro u pogledu ekonomskog približavanja zemalja regiona poput "mini šengena".

Jovanović je pitao da li je dovoljna jedna vrsta pritiska koju administracija SAD sprovodi prema Prištini da se prihvati mogućnost da se dođe do početka pregovora u cilju postizanja sporazuma.

Poslanik poslaničke grupe "Nova Srbija - Pokret za spas Srbije" Đorđe Vukadinović pitao je Ministarstvo spoljnih poslova i Vladu Srbije zbog čega ne govore često o Rezoluciji 1244 na kojoj se temelji argumentacija Beograda kada je reč o Kosovu - već na tu rezoluciju non-stop moraju da nas podsećaju Vladimir Putin i ambasador Bocan-Harčenko.

On je upitao Ministarstvo unutrašnjih poslova o navodnom sporazumu o prihvatu migranata iz Austrije sa bivšim ministrom unutrašnjih poslova Herbertom Kiklom i dodao da se indirektno iz odgovora predstavnika države Srbije može pročitati da ne postoji takav sporazum, ali da konkretan odgovor nije dobio.

Vukadinović je Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Ministarstvo građevinarstva pitao šta se dešava sa situacijom u vezi sa pijaćom vodom u Zrenjaninu  i  šta nadležni u vezi sa tim planiraju da preduzmu. On je upitao ko je odgovoran za fijasko za izgradnju fabrike za pročišćenje vode u Zrenjaninu koja je svojevremeno hvaljena kao velika "evropska" (italijanska) investicija, a koja je neslavno propala, nakon čega je Zrenjanin ostao sa još gorom vodom nego kakvu je imao ranije.

Poslanik SNS Marko Atlagić pitao je da li je lider "pokreta snaga građana" Sergej Trifunović odgovarao za saobraćajne udese "koje je izazvao u poslednjih mesec dana".

On je rekao da je Trifunović šest puta kažnjavan zbog vožnje u alkoholisanom stanju, sedam puta prekoračio vožnju u naselju i tri puta van naselja, da je "veoma opasan po okolinu", da nije dobar primer nijednom građaninu i da se stiče utisak da je u politiku ušao da bi izbegao kazne.

Atlagić je ponovio da je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas pre nekoliko godina vređao saobraćajnog policajca.

(Tanjug)