Početna strana > Hronika > Dmitrij Medvedev optužuje Viktora Juščenka za vođenje antiruske politike
Hronika

Dmitrij Medvedev optužuje Viktora Juščenka za vođenje antiruske politike

PDF Štampa El. pošta
utorak, 11. avgust 2009.

Moskva -- Ruski predsednik Dmitrij Medvedev optužio je ukrajinskog kolegu Viktora Juščenka za vođenje antiruske politike i najavio da neće poslati ambasadora u Kijev.

U video obraćanju Juščenku, objavljenom na sajtu Kremlja, Medvedev je naveo da je zabrinut zbog "kriznog stanja" rusko-ukrajinskih odnosa. Ruski predsednik je ocenio da je u vreme "varvarskog napada režima Sakašvilija na Južnu Osetiju", Ukrajina zauzela antirusku poziciju, i naoružavala Gruziju.

"Problemi u bilateralnoj saradnji, su naravno, postojali i ranije. To je bilo prirodno posle raspada Sovjetskog Saveza, kada je trebalo izgrađivati odnose između dve suverene države. Ali, to što vidimo u godinama vašeg boravka na predsedničkoj funkciji, ne može se tumačiti drugačije nego kao povlačenje Ukrajine od principa prijateljstva i partnerstva sa Rusijom, fiksiranih u Sporazumu iz 1997. godine", naveo je Medvedev.

On je ukazao da ukrajinsko rukovodstvo "tvrdoglavo nastavlja" vođenje politike ulaska u NATO, protiv čega su mnogi ukrajinski građani.

"Kao 'argument' koriste se insinuacije da postoji 'ruska pretnja' za bezbednost Ukrajine, koje, kao što odlično znate, nema i ne može biti", poručio je Medvedev Juščenku.

"Logičan nastavak takve destruktivne linije su neprestani pokušaji da se iskomplikuje praktičan rad Crnomorske flote", dodao je ruski predsednik.

Medvedev je ukrajinskog kolegu kritikovao i zbog "doslednih pokušaja da se prekinu ekonomski odnosi između dve zemlje", pre svega u oblasti energetike.

"Time je pod pretnju stavljeno stabilno korišćenje faktički jedinstvenog gasno-transportnog sistema, koji obezbeđuje energetsku bezbednost Rusije, Ukrajine, mnogih evropskih država", naveo je Medvedev.

On je optužio Juščenka da njegova administracija pokušava da revidira zajedničku istoriju, da od nacističkih pomagača pravi heroje, veliča ulogu radikal-nacionalista.

"Želeo bih da vas informišem da sam u uslovima antiruske politike ukrajinskog rukovodstva, doneo odluku da odložim dolazak u Ukrajinu našeg novog ambasadora. Konkretni rokovi biće određeni kasnije, uzimajući u obzir dalji razvoj rusko-ukrajinskih odnosa", poručio je Medvedev Juščenku.

Nakon povlačenja Viktora Černomirdina sa mesta ambasadora u Ukrajini, iz zdravstvenih razloga, Medvedev je imenovao bivšeg ministra Mihaila Zurabova za novog ambasadora, nakon čega je usledio i agreman Kijeva.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner