Početna strana > Hronika > Dmitrij Medvedev u poseti Ukrajini: Konačno imamo iskrenog partnera
Hronika

Dmitrij Medvedev u poseti Ukrajini: Konačno imamo iskrenog partnera

PDF Štampa El. pošta
utorak, 18. maj 2010.

Kijev - Ruski predsednik Dmitrij Medvedev sklopio je juče seriju sporazuma sa ukrajinskim rukovodstvom tokom svoje prve zvanične posete ovoj zemlji.

Medvedev i njegov ukrajinski kolega Viktor Janukovič potpisali su sporazume iz oblasti granične demarkacije, satelitske navigacije i bankarskog sektora.

"Konačno imamo dobrog ukrajinskog partnera. Veoma je važno kada partner drži svoju reč i kada nije predstavnik promenljivih političkih interesa, nego strateških interesa svoje zemlje", rekao je Medvedev.

Janukovič je na februarskim izborima porazio prozapadno orijentisane lidere narandžaste revolucije i odmah krenuo u akciju popravljanja odnosa sa Moskvom, nakon njihovog narušavanja u poslednjih nekoliko godina.

Medvedev i Janukovič takođe su objavili zajedničko saopštenje o bezbednosti u regionu.

"Dve strane dogovorile su se da aktivno razvijaju bilateralni dijalog i konsultuju se u vezi sa bezbednosnim pitanjima u regionu Crnog mora", navodi se u saopštenju u kojem je upućen poziv svim zainteresovanim stranama da se uključe u razgovore.

U tekstu se poziva na širenje saradnje između ruske crnomorske flote i ukrajinske mornarice.

Janukovič je rekao da njihovo uspostavljeno prijateljstvo neće biti korišteno protiv interesa drugih zemalja, nego za zaštitu interesa Rusije i Ukrajine.

(Frontal.rs)