Хроника

Дмитриј Медведев у посети Украјини: Коначно имамо искреног партнера

Штампа
уторак, 18. мај 2010.

Kијев - Руски председник Дмитриј Медведев склопио је јуче серију споразума са украјинским руководством током своје прве званичне посете овој земљи.

Медведев и његов украјински колега Виктор Јанукович потписали су споразуме из области граничне демаркације, сателитске навигације и банкарског сектора.

"Коначно имамо доброг украјинског партнера. Веома је важно када партнер држи своју реч и када није представник променљивих политичких интереса, него стратешких интереса своје земље", рекао је Медведев.

Јанукович је на фебруарским изборима поразио прозападно оријентисане лидере наранџасте револуције и одмах кренуо у акцију поправљања односа са Москвом, након њиховог нарушавања у последњих неколико година.

Медведев и Јанукович такође су објавили заједничко саопштење о безбедности у региону.

"Две стране договориле су се да активно развијају билатерални дијалог и консултују се у вези са безбедносним питањима у региону Црног мора", наводи се у саопштењу у којем је упућен позив свим заинтересованим странама да се укључе у разговоре.

У тексту се позива на ширење сарадње између руске црноморске флоте и украјинске морнарице.

Јанукович је рекао да њихово успостављено пријатељство неће бити кориштено против интереса других земаља, него за заштиту интереса Русије и Украјине.

(Фронтал.рс)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]