петак, 29. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Дмитриј Песков: Тешко је било предвидети да ће тако велики број грађана подржати уставне промене које ће омогућити Путину да остане на власти до 2036.
Хроника

Дмитриј Песков: Тешко је било предвидети да ће тако велики број грађана подржати уставне промене које ће омогућити Путину да остане на власти до 2036.

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 02. јул 2020.

 Већина грађана Русије гласала је за измене Устава које ће омогућити председнику Владимиру Путину да остане на власти до 2036. године – наравно ако то буде желео.

Расписивање референдума за промену Устава, којим би се мандати председника републике бројали од нуле, био је ипак рискантан потез, јер Путин није међу грађанима Русије популаран као пре неколико година.

"Било је лако предвидети висок степен интересовања за амандмане. То се може приписати јавном ангажману у изради амандмана. Међутим, тако висок одзив и ниво подршке који данас видимо било је врло тешко предвидети", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Пред истим ограничењем 2008. године, Владимир Владимирович је изабрао да место председника уступи Дмитрију Медеведеву, а да сам пресели моћ на место премијера. Овај пут, прва жена која је била у свемиру, Валентина Терјешкова је, као посланица владајуће партије "Јединствене Русије", предложила да се промени устав, што би Путину омогућило да на власти остане још два мандата.

"Данас већ могу да објавим да је гласање широм Русије успело. Тренутно немамо ни један случај примедби које би мога да утиче на гласање", каже Ела Памфилова из Централне изборне комисије.

Централна изборна комисија саопштила је да је измене Устава подржало скоро 78 одсто грађана.

Излазност на референдуму, који је трајао недељу дана, и који су обележили многобројни извештаји о притисцима, била је 65 одсто.

"Мислим да нико од мојих пријатеља није гласао. Мислим да су ово лажни резултати. Па половина људи је против. Сви знају да је свеједно како год да гласају. У чему је смисао онда", рекла је једна Рускиња.

"Једини део измена који ми се не свиђа је онај око рестарта броја председничких мандата. То подразумева изборе на којима се може победити или изгубити. Уместо да се појаве алтернативне особе", сматра један Рус.

Путинов предлог је победио у свим деловима Русије. Осим у Ненецком аутономном округу, на крајњем северозападу земље.

"Када упоредимо укупан број бирача у земљи, број људи кои су гласали за амандмане, Ненетска аутономна област је безначајна. Иако су у апсолутно мањини, они имају право гласа", рекао је Песков.

Руски државни медији позивају се на случај Немачке и неких других држава, где не постоји ограничење броја мандата. Суштина је, међутим, да Путин не види ко би га наследио. Дмитриј Медведев је, показала је смена са места премијера, прокоцкао ту шансу.

(Н1)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер