Početna strana > Hronika > Dmitrij Rogozin: Četiri bespilotna borbena robota „Marker“ stižu u Donbas. Roboti prepoznaju objekte tehnologijom veštačke inteligencije uz algoritme neuronske mreže
Hronika

Dmitrij Rogozin: Četiri bespilotna borbena robota „Marker“ stižu u Donbas. Roboti prepoznaju objekte tehnologijom veštačke inteligencije uz algoritme neuronske mreže

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 29. januar 2023.

Šef grupe vojno-tehničkih eksperata „Carski vukovi“ Dmitrij Rogozin najavio je slanje četiri borbena robota „Marker“ u zonu specijalne operacije u Ukrajini.

."Izvršni direktor Magnitogorske "Androidne tehnike" Evgenije Dudorov upravo je objavio da je počeo utovar četiri bespilotna "markera" koji će biti poslati u Donbas. Dočekajmo ih", napisao je on u Telegramu.

Ranije je Rogozin za Sputnjik rekao da će roboti učestvovati u borbama nakon testiranja na poligonu. On je naveo da ovaj robot moći da automatski uništava tenkove „abrams“ i „leopard“ i druge mašine pomoću elektronskog kataloga u kontrolnom sistemu sa slikama neprijateljske tehnike.

Robot „Marker“ je proizvela kompanija „Androidna tehnika“ zajedno sa Fondom perspektivnih istraživanja. Robotski kompleks je težak oko tri tone i ima najnaprednije veštine autonomnog kretanja, a objekte prepoznaje pomoću tehnologija veštačke inteligencije. Autonomija platforme je obezbeđena modularnim multispektralnim sistemom, u kome se podaci obrađuju pomoću algoritama neuronske mreže.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner