Početna strana > Hronika > Dmitrij Rogozin: Rano za zajedničke vežbe Rusije i NATO-a
Hronika

Dmitrij Rogozin: Rano za zajedničke vežbe Rusije i NATO-a

PDF Štampa El. pošta
petak, 24. jul 2009.
ROGOZIN: RANO ZA ZAJEDNIČKE VEŽBE SA NATO

MOSKVA – Za sada je preuranjeno govoriti o zajedničkim vojnim vežbama Rusije i Severnoatlantskog saveza, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Dmitrij Rogozin.

„Za sada nismo spremni, jer ne smatramo da je NATO zreo za to”, rekao je Rogozin za radio Eho Moskve, prenela je agencija Itar-Tas.

„Ukoliko oni realno, a ne na rečima, žele da prihvate Rusiju kao partnera, mi možemo da napredujemo sve do zajedničkih vojnih vežbi”, rekao je ruski diplomata.

Podsećajući na zajedničko uspešno održavanje kompjuterskih vojnih vežbi u protivraketnoj odbrani radi zaštite mirovnih kontingenata od pre godinu dana, Rogozin je rekao da „ako se NATO-vci i dalje budu priklanjali američkom sistemu protivraketne odbrane i stajali pod njihov krov, bićemo prinuđeni da zaustavljamo i tu saradnju”, prenela je agencija RIA Novosti.

Ruski diplomata je rekao da ruski brodovi neće učestvovati u borbama protiv gusara pod komandom Evropske unije ili u okviru operacije NATO-a u Adenskom zalivu.

„Zašto bi neko komandovao našim brodovima”, upitao je Rogozin, dodajući da je „sasvim dovoljno” da ruski borbeni brodovi koordiniraju svoje napore „na radnom nivou” sa kapetanima brodova drugih zemalja, u zaštiti civilnih plovila od napada gusara.

Odnosi Rusije i NATO-a zahladneli su posle napada gruzijskih snaga na otcepljenu autonomnu oblast Južnu Osetiju 8. avgusta, posle čega je Rusija pokrenula operaciju prinude Gruzije na mir i potisnula gruzijske snage iz tog regiona.

Zemlje Alijanse optužile su Moskvu za neproporcionalnu primenu sile i saopštile da se zamrzavaju održavanja sednica Saveta Rusija-NATO na svim nivoima, do 5. marta ove godine, kada je doneta odluka da se obnovi saradnja sa Rusijom, podsetila je RIA Novosti.

Govoreći o izjavi američkog potpredsednika DŽozefa Bajdena o mogućnosti stupanja Gruzije u NATO, Rogozin je danas rekao da ona ‑ne znači ništa.

„Bajden je prosto konstatovao činjenicu da Gruzija može nekada i pristupiti NATO-u, ukoliko NATO do tada još bude postojao”, rekao je stalni predstavnik Rusije pri Savezu.

Prema Rogozinovim rečima, ukoliko se govori o priznanju Gruzije u ‑staljinovskim granicama - njih više nema.

Na taj način, NATO „treba da prizna Gruziju u drugom sastavu i drugim granicama, a za to je potrebno te granice priznati, to jest, postupiti isto kao što je uradila Ruska Federacija”, rekao je on i dodao da je „prva varijanta nemoguća, druga takođe.

Prema njegovim rečima, američki političari „odlično znaju da postoji nova realnost i tu realnost ne može izmeniti ni tako popularan predsednik kao što je Barak Obama”, pa je stoga potrebno prestati sa takvim izjavama.

Bajden je, tokom posete Gruziji prethodna dva dana, rekao da će SAD i dalje podržavati težnju Gruzije da postane član NATO-a, podsetila je agencija Itar-Tas.

Komentarišući izjavu Bajdena da SAD nameravaju da pomognu modernizaciju oružanih snaga Gruzije, Rogozin je rekao da Rusija pokušava da reši problem militarizacije Gruzije diplomatskim putem.

„Drago mi je da je posle posete Obame Moskvi obnovljena vojna saradnja Rusije i SAD, jer mislim da će naši vojnici možda brže uspeti da se dogovore, kako se ne bi naudilo interesima Rusije i interesima naroda koji žive na Južnom Kavkazu politikom inercije, kakvu je svojevremeno sprovodio DŽordž Buš, rekao je ruski diplomata.

Rogozin je izrazio sumnju u pobedu NATO-a u Avganistanu, ističući da je potrebno direktno raditi sa rukovodstvom te zemlje i dodajući da treba pomagati Avganistancima kako bi sami odgovarali za sudbinu svoje države.

Rogozin je, prema RIA Novosti, rekao da Alijansa namerava da uključi bivšeg američkog državnog sekretara Madlen Olbrajt u razradu nove strateške koncepcije za razvoj Saveza.

Prema njegovim rečima, novoimenovani generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen namerava da u taj posao uključi „12 apostola” svetske diplomatije, a jedan od njih bi - prema saznanjima Rogozina, trebalo da bude Olbrajtova, za koju ruska agencija navodi da je „veteranka američke politike široko poznata po svojim antiruskim izjavama i čvrstoj poziciji u odnosu na spoljnu politiku Moskve.

Ruski diplomata je najavio da bi Rasmusen mogao do kraja ove godine da poseti Rusiju.

(Tanjug)
 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner