Početna strana > Hronika > Dmitrij Streljnikov, zarobljeni komandant „Krakena“: Kijev nema mogućnosti da pobedi ruske snage. Pretrpeli smo ozbiljne gubitke kod Severska, tri nedelje tela niko nije odvezao. Na ukrajinskoj televiziji se emituju laži
Hronika

Dmitrij Streljnikov, zarobljeni komandant „Krakena“: Kijev nema mogućnosti da pobedi ruske snage. Pretrpeli smo ozbiljne gubitke kod Severska, tri nedelje tela niko nije odvezao. Na ukrajinskoj televiziji se emituju laži

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 14. avgust 2022.

Komandant voda ukrajinske nacionalističke jedinice „Kraken“ Dmitrij Streljnikov smatra da Kijev nema mogućnosti da pobedi rusku vojsku. Njega su, posle ranjavanja, pri povlačenju njegovi vojnici ostavili u šumi, nakon čega ga je pronašla i evakuisala ruska vojska.

Streljnikov je ispričao da je prvobitno bio angažovan u teritorijalnoj odbrani i da je bio zadužen za proveru automobila na kontrolnom punktu. Ali, u aprilu su njegovu jedinicu pripojili vojsci i dali im oznake „Krakena“.

On je rekao da u njegovoj četi nije bilo posebno obučenih ljudi, kako to prenosi ukrajinska televizija. Takođe je dodao da iz stranog oružja kojim su raspolagali niko nije umeo da puca.

„Ne mogu da kažem da je jedinica kojoj pripadam nekakva specijalna ili da je specijalno obučena. Ona apsolutno nije surova. To što govore na ukrajinskoj televiziji, to su lažne informacija, vodi se informacioni rat. Čini mi se da nemamo mogućnosti da pobedimo rusku vojsku“, istakao je Streljnikov.

Streljnikov je istakao da su ukrajinske snage pretrpele ozbiljne gubitke kod Severska u Donbasu i da tela niko nije odvezao oko tri nedelje.

Prema njegovim rečima i njihova grupa koja je trebalo da utvrdi položaj u tom regionu takođe je bila izložena jakom granatiranju, usled čega je bio ranjen. Nakon toga, prilikom povlačenja kod Belogorlovke u Donbasu, ističe, bio je ostavljen i nakon dva dana provedena u šumi, pronašla ga je ruska vojska koja mu je pružila medicinsku pomoć i evakuisala ga.

On je dodao da, kada su kretali na zadatak, uverili su ih da je situacija mirna i prećutali su da je u toku ofanziva ruskih snaga i republika Donbasa.

Pored toga, izjavio je da su neonacisti zauzimali kuće u vikend naselju kod Harkova i tamo opremali položaje.

Neonacistički komandir je takođe istakao da su borci iz Sirije učestvovali u borbama na strani Kijeva u pravcu Harkova. On je precizirao da su, navodno, pripadali redovima teritorijalne odbrane.

Izvor blizak Ministarstvu odbrane LNR izjavio je ranije za Sputnjik da su pripadnici Narodne milicije zarobili ekstremistu neonacističkog bataljona „Kraken“.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je ukrajinska neonacistička formacija „Kraken“ izgubila borbenu sposobnost usled napada ruske vojske; kako bi hitno nadoknadili gubitke, komandanti „Krakena“ bezuspešno pokušavaju da nateraju stanovnike Harkova da joj se pridruže.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner