Početna strana > Hronika > Dnevni Avaz: Počele pripreme za sarajevski samit
Hronika

Dnevni Avaz: Počele pripreme za sarajevski samit

PDF Štampa El. pošta
subota, 15. maj 2010.

Španija, koja predsedavaa Evropskom unijom, počela je uz podršku vlasti Bosne i Hercegovine logističku organizaciju samita država EU, zapadnog Balkana i Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Turske, koji će biti održan u Sarajevu 2. juna, piše Dnevni avaz.

List piše da su uz velike probleme, Španci dobili podršku država članica Unije da organizuju samit na nivou ministara spoljnih poslova, koji bi, kako se najavljuje, trebalo da bude prilika da se revidiraju dometi evropskih integracija regiona - deset godina posle zagrebačkog samita.

Prema broju državnih delegacija koje se očekuju na konferenciji, ovo bi mogao biti jedan od najvećih skupova u Sarajevu posle samita Pakta stabilnosti 1999. godine.

Ključni problem učešća Srbije i Kosova rešen je tako što će u Sarajevo kosovska delegacija stići zajedno s predstavnicima Euleksa i neće biti u potpunosti tretirana kao državna delegacija, što je bio uslov koji je postavila Srbija da bi došli njeni predstavnici, piše Avaz.

Istovremeno, prisustvo Kosova tražili su i iz ureda specijalne predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i evropski komesar za proširenje Štefan File.

Oni su najpre svoj dolazak na ovaj skup uslovili dolaskom i delegacija Kosova i Srbije, čime je ceo samit doveden u pitanje.

Kako list saznaje, organizatori iz Španije, ipak, očekuju dolazak Ešton i Filea u Sarajevo.

Oni planiraju da File i Ešton, zajedno sa španskim ministrom spoljnih poslova Migelom Anhelom Moratinosom i šefom diplomatije BiH Svenom Alkalajem, budu na konferenciji za novinare posle samita.

Međuti, iz kabineta Ešton u Briselu nisu mogli da potvrde da ona definitivno dolazi na samit.

Predstavnici ministarstva Španije već su nekoliko dana u glavnom gradu BiH, radi pripreme samita na koji bi trebalo da dođe 47 delegacija. Očekuju se, uglavnom, ministri spoljnih poslova.

Planirano je da samit traje jedno prepodne, ali još nije potpuno izvesno hoće li konferencija rezultirati nekom zajedničkom deklaracijom ili izjavom iza koje bi stali svi učesnici, piše Dnevni avaz.

(Fonet)