Хроника

Дневни Аваз: Почеле припреме за сарајевски самит

Штампа
субота, 15. мај 2010.

Шпанија, која председаваа Европском унијом, почела је уз подршку власти Босне и Херцеговине логистичку организацију самита држава ЕУ, западног Балкана и Сједињених Америчких Држава, Русије и Турске, који ће бити одржан у Сарајеву 2. јуна, пише Дневни аваз.

Лист пише да су уз велике проблеме, Шпанци добили подршку држава чланица Уније да организују самит на нивоу министара спољних послова, који би, како се најављује, требало да буде прилика да се ревидирају домети европских интеграција региона - десет година после загребачког самита.

Према броју државних делегација које се очекују на конференцији, ово би могао бити један од највећих скупова у Сарајеву после самита Пакта стабилности 1999. године.

Кључни проблем учешћа Србије и Косова решен је тако што ће у Сарајево косовска делегација стићи заједно с представницима Еулекса и неће бити у потпуности третирана као државна делегација, што је био услов који је поставила Србија да би дошли њени представници, пише Аваз.

Истовремено, присуство Косова тражили су и из уреда специјалне представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон и европски комесар за проширење Штефан Филе.

Они су најпре свој долазак на овај скуп условили доласком и делегација Косова и Србије, чиме је цео самит доведен у питање.

Како лист сазнаје, организатори из Шпаније, ипак, очекују долазак Ештон и Филеа у Сарајево.

Они планирају да Филе и Ештон, заједно са шпанским министром спољних послова Мигелом Анхелом Моратиносом и шефом дипломатије БиХ Свеном Алкалајем, буду на конференцији за новинаре после самита.

Међути, из кабинета Ештон у Бриселу нису могли да потврде да она дефинитивно долази на самит.

Представници министарства Шпаније већ су неколико дана у главном граду БиХ, ради припреме самита на који би требало да дође 47 делегација. Очекују се, углавном, министри спољних послова.

Планирано је да самит траје једно преподне, али још није потпуно извесно хоће ли конференција резултирати неком заједничком декларацијом или изјавом иза које би стали сви учесници, пише Дневни аваз.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]