Početna strana > Hronika > Dojče vele: Vladajuća partija u Crnoj Gori cenzuriše medije
Hronika

Dojče vele: Vladajuća partija u Crnoj Gori cenzuriše medije

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 17. avgust 2009.

Da se vlast u Crnoj Gori sve odlučnije obračunava sa neposlušnim medijima, znalo se i pre nego što je gradonačelnik Podgorice fizički nasrnuo na ekipu „Vijesti“, da je cenzura je na maksimumu, sloboda na nuli, a izlaz nije na vidiku, piše Dojče vele.

Milionske tužbe kojim najviši zvaničnici nameravaju da naplate svoje duševne boli, ubijanje i prebijanje novinara su vrh ledenog brega.

Novinari se danas susreću sa direktnom cenzurom, smanjivanjem plata kao sredstvom ucena, otkazima za jednu reč koja se ne sviđa vlastodršcima. Iz politike ili medija, svejedno.

Dugogodišnji novinar Duško Vuković kaže da u Crnoj Gori nema nikakvog istraživanja o stanju u medijima, ali da se boji da je stanje lošije nego što je bilo.

"Moje iskustvo govori da je svrha posedovanja ili kontrole medija, ne da služe građanima, već da se ostvaruje ili politički uticaj ili ekonomska dobit", navodi Vuković za Dojče Vele.

Novinar Tufk Softić kaže da su problemi cenzura, autocenzura, loša finansijska situacija - ali da je ključni problem uticaj vladajuće partije na medije.

Duško Vuković upozorava i da u Crnoj Gori, nema profesionalne solidarnosti. Udruženja novinara, iako formalno postoje, ne rade svoj posao, a nema ni sindikata.

Zbog ugrožavanja slobode govora, Crna Gora je nedavno dobila i minus u međunarodnim krugovima.

Uticajna američka organizacija Fridom haus, u redovnoj godišnjoj publikaciji "Države u tranziciji", ocenila je da je pravosuđe u Crnoj Gori nazadovalo i zbog toga što sudije izriču visoke kazne medijima.

(FoNet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner