Хроника

Дојче веле: Владајућа партија у Црној Гори цензурише медије

Штампа
понедељак, 17. август 2009.

Да се власт у Црној Гори све одлучније обрачунава са непослушним медијима, знало се и пре него што је градоначелник Подгорице физички насрнуо на екипу „Вијести“, да је цензура је на максимуму, слобода на нули, а излаз није на видику, пише Дојче веле.

Милионске тужбе којим највиши званичници намеравају да наплате своје душевне боли, убијање и пребијање новинара су врх леденог брега.

Новинари се данас сусрећу са директном цензуром, смањивањем плата као средством уцена, отказима за једну реч која се не свиђа властодршцима. Из политике или медија, свеједно.

Дугогодишњи новинар Душко Вуковић каже да у Црној Гори нема никаквог истраживања о стању у медијима, али да се боји да је стање лошије него што је било.

"Моје искуство говори да је сврха поседовања или контроле медија, не да служе грађанима, већ да се остварује или политички утицај или економска добит", наводи Вуковић за Дојче Веле.

Новинар Туфк Софтић каже да су проблеми цензура, аутоцензура, лоша финансијска ситуација - али да је кључни проблем утицај владајуће партије на медије.

Душко Вуковић упозорава и да у Црној Гори, нема професионалне солидарности. Удружења новинара, иако формално постоје, не раде свој посао, а нема ни синдиката.

Због угрожавања слободе говора, Црна Гора је недавно добила и минус у међународним круговима.

Утицајна америчка организација Фридом хаус, у редовној годишњој публикацији "Државе у транзицији", оценила је да је правосуђе у Црној Гори назадовало и због тога што судије изричу високе казне медијима.

(ФоНет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]