Хроника

Доминик Раб: Британија са САД и Канадом припрема санкције белоруским званичницима

Штампа
четвртак, 24. септембар 2020.

Велика Британија, у координацији са САД и Канадом, припрема санкције усмерене на одговорне за репресију на протестима због спорног реизбора белоруског председника Александра Лукашенка, изјавио је данас британски министар спољних послова Доминик Раб.

Лондон је желео да се придружи санкцијама Европске уније, али су оне блокиране зато што нису једногласно усвојене.

Раб је због тог кашњења наложио надлежним службама да "припреме санкције усмерене на одговорне за озбиљна кршења људских права".

"Координишемо се са САД и Канадом како бисмо хитно припремили одговарајуће листе", рекао је британски министар у парламенту и поновио да Велика Британија "не признаје намештене изборе" у Белорусији.

Лукашенко је јуче положио заклетву за нови, шести председнички мандат, упркос протестима и захтевима да се повуче после 26-годишње владавине.

Високи представник ЕУ Жозеп Борел изјавио је данас да ЕУ одбија да призна Александра Лукашенка за председника Белорусије.

Европски парламент је прошле недеље усвојио резолуцију којом је одбацио званичне резултате августовских председничких избора у Белорусији и навео да Лукашенка неће сматрати легитимним председником пошто започне нови мандат.

(Н1) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]