Početna strana > Hronika > Donald Tramp: Kineska odluka o izuzimanju od carina za neke proizvode iz SAD je jak potez
Hronika

Donald Tramp: Kineska odluka o izuzimanju od carina za neke proizvode iz SAD je jak potez

PDF Štampa El. pošta
sreda, 11. septembar 2019.

Američki predsednik Donald Tramp je izjavio da je kineska odluka o izumanju od carina za neke američke proizvode "jak potez".

Kina je objavila listu američkih proizvoda koji će biti izuzeti od dodatih carina uvedenih prošle godine u okviru trgovinskog rata sa Vašingtonom.

Ovaj potez je najavljen uoči planiranih trgovinskih razgovora između Pekinga i Vašingtona u oktobru čiji cilj je da se okonča borba oko trgovine i tehnologije između dve zemlje koja preti i globalnom ekonomskom rastu.

Izuzeće od carina obuhvatiće 16 kategorija proizvoda, i biće primenjeno od 17. septembra na godinu dana, javila je Komisija kineske vlade za carine. Obuhvaćeni proizvodi se kreću od pesticida, do maziva i određenih farmaceutskih proizvoda.

Kina je, međutim, zadržala dodatne carine koje idu do 25 odsto na soju i stotine drugih proizvoda, prenosi AP.

To je prvi put da je Kina objavila spisak izuzeća od carina od kada je prošle godine uvedena dodatna carina od 25 odsto na niz proizvoda uvezenih iz SAD.

Kineska vlada je precizirala da bi drugi spiskovi proizvoda pošteđenih dodatnih carina mogli biti objavljeni posle razmatranja "u dogledno vreme".

(Beta, AFP)