Хроника

Доналд Трамп: Сенат да без одлагања размотри мог кандидата за судију Врховног суда САД

Штампа
субота, 19. септембар 2020.

 Председник САД Доналд Трамп позвао је Сенат да без одлагања размотри његовог кандидата за судију Врховног суда САД након смрти судије Рут Бејдер Гинсбург.

"На положају смо који има моћ и важан је јер доносимо одлуке за људе који су нас поносно изабрали, а од којих је најважнија одабир судија Врховног суда САД. Имамо ову обавезу, без одлагања", написао је Трамп на свом Твитер налогу.

Лидер већине у Сенату Мич Меконел изјавио је да ће Сенат гласати о Трамповом кандидату да замени Гинзбург, иако је ово изборна година.

Кандидат Демократске странке на председничким изборима Џозеф Бајден синоћ је изјавио да би новог судију Врховног суда требало да избере победник новембарских избора.

Кандидате за Врховни суд именује председник, а потом морају бити потврдјени у Сенату у којем већину тренутно имају Трампови републиканци.

Судија америчког Врховног суда и велики борац за права жена Рут Бејдер Гинсбург преминула је у 87. години, што председнику САД Доналду Трампу пружа прилику да именује трећег судију у ту институцију уочи председничких избора.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]