Хроника

Драган Ђилас: Ја бих пре градио школе и болнице уместо ауто-пута Ниш-Косово; Шолак је срећан човек јер може да тужи у Швајцарској - ја могу само у Србији

Штампа
понедељак, 28. септембар 2020.

"Ми смо дубоко подељено друштво. Велики број људи је против ове власти, док је са друге стране и добар део њих који подржавају СНС. Такво стање у друштву је неодрживо, што се види по томе да нема опозиције у парламенту, самим тим нема ни парламента, а ни три месеца после избора немамо Владу. Живимо у мраку, људи немају где да сазнају за пребијање у Новом Саду и многе афере", рекао је Драган Ђилас, председник Странке слободе и правде.

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас гостовао је на телевизији Нова С, где је причао о српској опозицији, задуживању Србије, режиму Александра Вучића, споразуму у Вашингтону, медијском мраку...

- Када је реч о разговору са опозиционим странкама, требало би да причамо о томе каква је ситуација данас и како ће бити сутра када се промени власт. Данас је таква ситуација да су заташкане бројне афере и чланови опозиционих странака би на томе требало да инсистирају како се то не би заборавило.

Странка слободе и правде је била једна од странака која је бојкотовала изборе 21. јуна ове године, а Ђилас је навео шта је сада план опозиције.

- Ми смо пре ових избора имали три тачке нашег плана. Прва тачка је била како да грађанима и Европи докажемо да нема услова за изборе. Ми смо то урадили кроз бојкот, у чему смо и успели, када смо доказали да избори не могу бити фер, иако би било много боље да је ситуација другачија. Успех бојкота се огледа у томе нема посланика опозиције у парламенту, па сада очекујемо извештај мисије Европског парламента и споразум око изборних услова, што је друга тачка нашег плана. А трећа тачка су избори. Сматрам да сада није време да причамо да ли ћемо излазити у једној, две или три колоне, већ само да се фокусирамо како да свако да допринос да дође до споразума између власти и опозиције да се створе услови за фер изборе - истакао је Ђилас.

Истакао је и каква је шанса да дође до договора са власти око постизања споразума везаних за изборне услове.

- Власт је до сада учествовала у разговорима који су били под оркиљем ЕП, ми нисмо, за шта смо имали разлоге. Суштина је да се договоримо о слободи медија и контроли изборног процеса, укључујући све што он обухвата. Ми о томе треба да причамо. Пре три године је до тог споразума дошло у Северној Македонији, пре четири године се то десило у Црној Гори, када је опозицији на парламентаним изборима недостајао један мандат за већину у парламенту. Сада су успели да победе за тај један мандат. Дакле, тај споразум о изборним условима пре или касније мора да буде постигнут и у Србији - рекао је лидер ССП и додао:

- Ми смо дубоко подељено друштво, велики број људи је незадовољан, док са друге стране велики број људи и подржава СНС. Али то стање је неодрживо, видимо да сада нема опозиције у парламенту, самим тим нема ни парламента, па смо ми једина уз Белорусију која нема опозицију у Скупштини. Немамо ни владу после три месеца... Рекао сам раније да ће избори бити веома брзо, иако су ми многи причали да смо Српској напредној странци дали мандат од још четири године. Ми смо знали да ће тако да буде. Ко се бави политиком, могао је да види како ствари функционишу, па је чак и председник најавио нове парламентарне изборе, иако ни Владу није формирао.

Као наредни термин избора помиње се 2022. година.

- Сваки избори су битни, ако су то стварно избори, јер је то могућност да се промени лоша власт. Када то кажем, говорим о свим стварима. Ова земља је данас задужена 35 милијарди, три наше највеће фирме дугују пет милијарди, неко то мора да врати. Плате лекара су 70.000 динара, а кажу да нема пара. Кроз камате и трошкове кредита које смо узели од Турске за израду брзе саобраћајнице до Кузмина платићемо 57 милијарди. Да смо узели од ЕУ - платили бисмо девет милијарди. Ми смо са тим парама могли да повећамо плате лекарима, медицинским сестрана, васпитачицама за 40 одсто.

Затим се осврнуо на споразум са САД и отварање ДФЦ канцеларије у Србији.

- Србија са канцеларијиом из САД сарађује од 2001. године. Власт све то назива инвестицијама, али су то све кредити. Кредите треба узимати за велике инфраструктурне пројекте и улагање у енергетику која ствара новац. Мислим да ово није било пројекат у коме је требало улагати, требало је то уложити у пољопривреду, болнице, школе, људе... Имам утисак да када год се Вучић слика са неким лидером, ми узимамо неки кредит, и то нас касније кошта. Ја бих пре градио школе и болнице него ту врсту ауто-пута од Ниша до административног прелаза са Косовом.

Председник САД Доналд Трамп је истакао да је после потписивања споразума у Белој кући дошло до грљења Александра Вучића и Авдулаха Хотија, премијера Косова.

- Изражавам скепсу за то грљење, мада би политички требало да кажем да је то страшно. Једноставно, много је скепсе око тог извештавања из Беле куће, пошто смо сада имали насловну страну "Политике", у којој се наводи да је из споразума избачена тачка у којој нам је тражено признање Косова, што није тачно, већ се односило на признавање мањина. Једноставно, наш народ живи у мраку, захваљујући две телевизије људи могу да добију информације. Могу да добију и преко Фејсбука и твитера, али они нису створени за политику. Народ не зна како је дошло до пребијања у Новом Саду, не види да особе оболеле од мултиплесклерозе не могу да добију лек. Ми овде причамо да се од Београда до Новог Сада путује за 25 минута. А нема речи о лечењу од мултиплесклерозе, да се на уградњу вештачког кука чека по две и по године, колико се само чека на операцију катаракте...

Ђилас је током овог гостовања говорио и о Николи Јовановићу, који је поднео оставке на све функције после говора о бившим саборцима из Народне странке.

- Никола Јовановић је направио грешку, изговарао је у кафанском разговору речи које нису примерене, међутим неприхватљиво је да је неко снимао тај његов разговор. Показао да је један од ретких политичара који је због грешке прихватио одговорност, па је поднео оставке на место одборника и шефа одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини града Београда, што је потез за похвалу. Добро је радио посао у Београду, добро је што наставља да се бави кроз тај центар. Опет напомињем, њега је неко снимао, а сада имамо ситуацију да Горан Весић прети Ивану Ивановићу неким разговором између њега и мене из 2011. године, који не постоји.

"Шолак срећан човек јер правду тражи у Швајцарској"

Драган Ђилас се осврнуо на то што је први човек Унитед групе добио тужбу против српских телевизија и таблоида због писања у претходном периоду.

- Господин Шолак је срећан човек јер може да тужи у Швајцарској. Ја могу да тражим правду само у Србији, имам преко 100 тужби и до сада девет пресуда. Њима су казне између 60.000 и 100.000 динара. Када би казне биле у висини половине продатог тиража, та казна би се осетила. Ја се бавим политиком, али не можете да вређате људе, као што што је то сада случај са Иваном Ивановићем и Зораном Кесићем, не можете да им чешчљате уговоре, нису они политичари - истакао је Ђилас.

(директно.рс)

Видети још: Швајцарски суд пресудио да су Пинк, Студио Б и Информер лажно оптуживали и објављивали неистине о Драгану Шолаку

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]