Хроника

Душан Петричић у "Утиску недеље": Александар Вучић нас ментално силује већ девет година

Штампа
недеља, 24. јануар 2021.

Александар Вучић силује све нас девет година. Вучићево силовање је ментално силовање и изузетно је опасно. У име свих грађана оптужујем Александра Вучића за силовање и указујем на непријатан детаљ - он на један крајње уличарски начин док силује виче "у помоћ" - рекао је карикатуриста Душан Петричић у Утиску недеље, објашњавајући своју карикатуру у НИН-у због које су се појавили коментари у јавности да релативизује сексуално насиље.

Новинарка Јелена Обућина рекла је да ми немамо право да питамо жртве зашто су ћутале годинама касније након злочина.

- Ја сам тог дана разговарала са колегама и мужем, видела сам да се пуно коментарише зашто су ћутале. И онда сам мислила што смо ми ћутали, па сад спочитавамо њима зашто су ћутале. Мислим да је уводник одјекнуо због те ћутње, а и због подршке жртвама, иако је добрано обојен политиком. Ја мислим да сам имала право да ставим политику јер је право аутора да пронађе меру. Моја мера се свима допала. Не мислим да сам на било који начин повредила жртве јер сам се дотакла политике. Питање зашто ниси раније рекла је увредљиво и неразумевање шта се догодило људима - рекла је Обућина.

 Карикатуриста Душан Петричић рекао је да оно што му се ставља на терет у вези са карикатуром нема везе са његовом поентом, додајући да пружа подршку силованим глумицама.

- Ја сам имао дилему да ли да дођем у емисију. Одмах бих да кажем: не пада ми на памет нити да објашњавам карикатуру нити да се браним. Најискреније подржавам девојке које су изнеле трагедију. Њихову муку сам доживео из мало другачијег угла као апел и позив другим девојкама да се јаве јер је крање време да се проговори - рекао је Петричић и додао:

- Ја се том карикатуром јављам као жртва силовања. Александар Вучић силује све нас девет година. Оно што нам се догађа и што ни на који начин нисам хтео да умањим значај друге врсте силовања. Вучићево силовање је ментално силовање које је изузетно опасно. У име свих грађана оптужујем Александра Вучића за силовање и указујем на непријатан детаљ - он на један крајње уличарски начин док силује виче упомоћ.

Моја карикатура је дубоко у вези са оним што нам се догађало. Постоји више форми карикатура. Највидљивија је политичка која се много мање бави смехом и хумором. Специфичан је вид медијске комуникације и она је на неки начин коментар стварности у којој живимо. Као таква, она константно прати то што нам сер догађа. Како се мењају околности, тако и она. Наше околности су се урушиле до озбиљних посрнућа, а логично је да карикатура прати догађања и мења инструементе - рекао је Петричић.

Психоаналитичар Весна Брзев Ћурчић је на питање о томе да ли је поменутој карикатури било места у овом моменту рекла да овде не би требало мешати политику.

- Стављате ме у ситуацију у којој не би требало да будем, нити желим да се бавим политиком... Постоји правило у психотерапији - морате да дате интерпрентацију особи с којом разговарате у право време. Ја размишљам у том контексту да ли ћемо да се бавимо политиком, или ћемо да престанемо да жмуримо пред тим стварима. Ово се свуда дешава, али негде постоји регулатива, уџбеници... Писали смо уџбенике, успротивили су се што је једна девојчица загрлила другу и једна дечак дечака... Нити на студијама психологије постоји час посвећен злостављању. Како да се пробудимо. Ово је био тренутак да се сви ућуте, а да њих чујемо - навела је Брзев Ћурчић.

Јелена Обућина је додала и то да ће подршка нестати стихијски, како се појавила, а да медији предњаче у томе својим лошим извештавањем.

- Подршка ће нестати како се и појавила, јер нема системске подршке жртвама. То ће да траје три дана и ником ништа, а новински чланци који кажу да је све отишло у ненормалном правцу: изношење изјава... О каквом ми саосећању са жртвама причамо? - питала је Обућина.

Весна Брзев Ћурчић је истакла да ми као друштво нисмо спремни да кривимо одговорност, и да кривца тражимо на другој адреси.

- Ово је ситуација где је могуће манипулисати медијима... Чак и мртав човек има достојанство. На едукације се нико није одазивао... Инцест траума центар је организовао едукацију за полицајце, судије и тузиоце. То што се појавила инспекторка која је умела да разговара са жртвом је за похвалу. Тај ко је решио да отвори душу, замислите коико треба да изађеш у јавност и ризикујеш да стигматизујеш себе и породице. Неке ствари људи не чују. Једно од петоро деце је до 18 године преживело неку форму сексуалног злостављања (силовање, прича, додиривање, приморавање да се гледају неки филмови), не постоји граница у годинама и образовању.

Ми као друштво нисмо спремни да прихватимо сопствену одговорност. Кривац је увек неко ван нас. Немојте мислити да је родитељима лако, кад би могли живи у земљу би отишли. Постоје знаци код деце које можете да видите, али постоје и много перфиднији начини. Начин на који им се неко обраћа говори много о томе, они расту у то нешто научени да ћуте. Акција "Прекинимо ћутање" и песма Александре Радовић, колико људи је за то чуло? - питала је она.

Петричић је рекао да су "родитељи аматери", али и то да се политичком карикатуром бави како би компензовало то што је у својим радовима лагао децу о лепшем свету.

- Сви ми родитељи смо аматери. Ово што ми живимо је цивилизацијско питање, а не политика. Пожелим да се бавим дечијим темама и да радим са децом, али сам покушао себи да одговорим шта се догодило да ја целог професионалног живота гурам две линије: посебну окренутост деци, а с друге стране бавим се изузетно драматичним и мрачним стварима. Ја сам себи објаснио да, с једне стране, радећи а децом и за децу, донекле лажем ту децу. Ми их лажемо, не говоримо им пуну истину. Откривамо им лепе пределе, а онда се редовно догађа да дођу до пунолетства и ударе главом у живот који их чека, и закључио сам да политичком карикатуром враћам дуг што сам ту децу лагао - рекао је он.

(Директно.рс)
 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]