Хроника

Џек Стро: За ратне злочине на Балкану судити и у Британији

Штампа
среда, 08. јул 2009.

Британски министар правде Џек Стро предложио је да се осумњиченима за ратне злочине почињене од 1991. године на Балкану и у Руанди, који живе на територији Велике Британије, суди пред британским судовима.

Према британском закону, Велика Британија може да суди својим држављанима и онима који имају дозволу боравка, а који су оптужени за ратне злочине, злочине против човечности или геноцид, почињене од 2001. године, подсетила је телевизијска мрежа BBC.

Стро је предложио нови закон, према коме би британски судови могли да суде осумњиченима за злочине на Балкану и у Руанди почињене од 1. јануара 1991.

У писаном обраћању посланицима, Стро је оценио да је најбоље да се оптуженима суди у земљи порекла или пред међународним трибуналима.

"Међутим, те опције у неким случајевима нису могуће. Из тог разлога смо одлучили да појачамо домаће законе у тој области", објаснио је он.

Према његовим речима, јачање закона је јасан знак да Британија више неће бити уточиште за починиоце ратних злочина.

"Они који су починили геноцид, ратне злочине или злочине против човечности 1990-их година не смеју да избегну правду. Ти људи морају да се суоче са својим ужасним злочинима и ми ћемо учинити све како би они одговарали за своја недела", поручио је Стро.

Британија је у априлу одбила да изручи четворицу људи оптужених за учешће у геноциду у Руанди 1994, уз образложење да у тој земљи не би имали правично суђење.

Да је нови закон већ на снази, тим људима би се судило у Британији, приметио је BBC.

Стро је најавио да ће се о предлогу закона расправљати на јесен.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]