Početna strana > Hronika > "DŽeneral motors" napustilo još 6.000 radnika
Hronika

"DŽeneral motors" napustilo još 6.000 radnika

PDF Štampa El. pošta
utorak, 04. avgust 2009.

Koristeći najnoviju ponudu za dobrovoljno napuštanje preduzeća u zamenu za otpremnine, iz američkog "DŽeneral motorsa" otišlo još 6.000 radnika. Kompanija planira nova otpuštanja.

Oko 6.000 radnika američkog proizvođača automobila "DŽeneral motors" iskoristilo je najnoviju ponudu za dobrovoljno napuštanje preduzeća u zamenu za otpremninu ili raniji odlazak u penziju, objavljeno je u Detroitu.

Kompanija, uprkos tome, nije dostigla planirano smanjenje radne snage, tako da će nastaviti da preduzima korake za dalje ukidanje radnih mesta, prenele su agencije.

Broj zaposlenih u fabrikama DŽM u SAD smanjen je, zahvaljujući organizovanim odlascima, na 48.000 radnika. Kompanija je ranije navela da planira da u toku ove godine broj radnika smanji na oko 40.500.

Jedan od tri američka automobilska giganta je nedavno izašao iz stečaja, jer je u okviru obimnog restruktuiranja, koje je obuhvatilo i prodaju nekih robnih marki, uspeo da postane manje preduzeće koje bi trebalo brže da reaguje na zahteve kupaca.

Većinski vlasnik "novog DŽM" je američka vlada, koja je dala najviše para za očuvanje kompanije.

Prošle godine kompanija je poslovala sa gubitkom od 30,9 miliardi dolara, a godinu dana ranije je bila u još većem poslovnom minusu od 43,3 milijarde dolara.

Američka kompanija je prošle godine izgubila poziciju najveće svetske fabrike automobila prema obimu prodaje. Prvo mesto je preuzela "Tojota" posle više od tri četvrtine veka vladavine DŽM-a.

Celokupna svetska potražnja automobila je ove godine naglo opala jer je svetska finansijska kriza usporila privredu, otežala pristup kreditima i smanjila potrošačko poverenje.

Američke fabrike automobila, uključujući i "DŽeneral motors" su bile najviše pogođene jer su kupci bili manje zainteresovani za velika vozila sa visokom potrošnjom goriva.

(RTS)