Хроника

Џозеф Бајден: САД чврсто подржавају интеграцију Украјине у НАТО

Штампа
уторак, 21. јул 2009.

Кијев – Амерички потпредседник Џозеф Бајден рекао је у Кијеву да САД "чврсто подржавају" интеграцију Украјине у НАТО, и поред противљења Русије тој идеји.

Бајден је после разговора са украјинским председником Виктором Јушченком, на заједничкој конференцији за стампу, изразио уверавања Јушценку да руско-америчко приближавање у које је кренула нова америчка влада неће ићи "на штету" Украјине.

"Што се тиче обнове односа са Русијом, уверавам вас.. да то неће ићи на штету Украјине. Напротив, мислим да ће то бити добро за Украјину", рекао је Бајден пред новинарима.

"Ако се определите за евроатлантску интеграцију... ми ћемо вас у томе чврсто подржати", рекао је он.

Бајден је рекао да понавља да САД не признају никакве сфере утицаја, "нити ичије право да вам диктира којој алијанси треба да припадате или које односе да имате", рекао је Бајден у алузији на Русију, наводи агенција Франс прес.

Украјински председник Виктор Јушченко поновио је да је НАТО најбољи начин да се гарантује безбедност Украјини.

"Једно од главних питања је национална безбедност. Живимо у тешком свету. Територијални интегритет, суверенитет и слободе зависе од наших односа са суседима", рекао је Јушченко после састанка с Бајденом.

Бајденова посета Украјини и касније Грузији, двема прозападним бившим совјетским републикама, догађа се две недеље после посете америчког председника Барака Обаме Русији у настојању да "ресетује" билатералне односе који су се јако погоршали за време његовог претходника Џорџа Буша.

У Москви је портпарол руског министарства спољних послова рекао је да Русија неће "монополисати" контакте са бившим земљама Совјетског савеза али да ће "пажљиво" пратити посету америчког потпредседника Бајдена Украјини и Грузији.

"Ми ћемо пажљиво пратити шта се дешава, тим пре што се ради о земљама са којима се граничимо", рекао је Андреј Нестеренко.

Он је рекао да Русија неће узурпирати било чија права и да је суверена воља сваке земље да бира своје партнере у међународној сарадњи али да је важно да се то ради на "траспарентан начин без дупле игре и да се не чини на штету туђих интереса".

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]