Početna strana > Hronika > Edvard Snouden: Si-En-En preneo krajnje netačnu informaciju da sam „spreman da isplatim pet miliona dolara američkoj vladi od prodaje autobiografske knjige“
Hronika

Edvard Snouden: Si-En-En preneo krajnje netačnu informaciju da sam „spreman da isplatim pet miliona dolara američkoj vladi od prodaje autobiografske knjige“

PDF Štampa El. pošta
sreda, 23. septembar 2020.

Bivši pripadnik američke obaveštajne službe (CIA) Edvard Snouden demantovao je pisanje „Si-En-Ena“ o tome da je pristao da isplati američkoj vladi više od pet miliona dolara koje je zaradio od prodaje autobiografske knjige i govora koje je držao po svetu.

“Si-En-En je preneo krajnje netačnu informaciju. Kao prvo, to nije dogovor, ja nisam pristao na to“, napisao je Snouden na Tviteru.

On je dodao da bilo kakve presude u tužbi pokrenutoj protiv njega nemaju snagu, jer živi „u izgnanstvu“.

Souden je takođe predložio svoju verziju naslova za njihovu vest:“SAD bi mogle da zarade do pet miliona dolara ako pomiluju Edvarda Snoudena“.

​Advokat Anatolij Kučerena, koji zastupa interese Snoudena u Rusiji, saopštio je da su vesti o tome da je Snouden spreman da isplati pet miliona dolara od svojih honorara vladi SAD – spekulacije.

„Snouden i ja ne znamo ništa o tome. Mislim da se radi o još jednoj spekulaciji“, rekao je Kučerena.

Snouden je prošle godine objavio knjigu „Trajno zabeleženo“ i time prekršio dogovor koji je sklopio sa CIA i Američkom agencijom za nacionalnu bezbednost (NSA).

Snouden, koji trenutno živi u Rusiji, zaradio je više od četiri miliona dolara od prodaje knjige i autorskih prava. Njegovi govori, kojih je bilo više od pedeset, u proseku su plaćani po 8.000 dolara.

Advokat bivšeg saradnika NSA, rekao je da dogovor koji je sklopljen između Snoudena i suda ne znači da američka vlada može odmah da oduzme njegov novac, jer on razmatra žalbu na prethodnu odluku suda o odgovornosti za objavljivanje knjige.

(Agencije)

Videti još: Edvard Snouden pristao da pet miliona dolara koje je zaradio od prodaje knjige i govora koje je držao po svetu preda vladi SAD