Хроника

Едвард Сноуден: Си-Ен-Ен пренео крајње нетачну информацију да сам „спреман да исплатим пет милиона долара америчкој влади од продаје аутобиографске књиге“

Штампа
среда, 23. септембар 2020.

Бивши припадник америчке обавештајне службе (ЦИА) Едвард Сноуден демантовао је писање „Си-Ен-Ена“ о томе да је пристао да исплати америчкој влади више од пет милиона долара које је зарадио од продаје аутобиографске књиге и говора које је држао по свету.

“Си-Ен-Ен је пренео крајње нетачну информацију. Као прво, то није договор, ја нисам пристао на то“, написао је Сноуден на Твитеру.

Он је додао да било какве пресуде у тужби покренутој против њега немају снагу, јер живи „у изгнанству“.

Соуден је такође предложио своју верзију наслова за њихову вест:“САД би могле да зараде до пет милиона долара ако помилују Едварда Сноудена“.

​Адвокат Анатолиј Кучерена, који заступа интересе Сноудена у Русији, саопштио је да су вести о томе да је Сноуден спреман да исплати пет милиона долара од својих хонорара влади САД – спекулације.

„Сноуден и ја не знамо ништа о томе. Мислим да се ради о још једној спекулацији“, рекао је Кучерена.

Сноуден је прошле године објавио књигу „Трајно забележено“ и тиме прекршио договор који је склопио са ЦИА и Америчком агенцијом за националну безбедност (НСА).

Сноуден, који тренутно живи у Русији, зарадио је више од четири милиона долара од продаје књиге и ауторских права. Његови говори, којих је било више од педесет, у просеку су плаћани по 8.000 долара.

Адвокат бившег сарадника НСА, рекао је да договор који је склопљен између Сноудена и суда не значи да америчка влада може одмах да одузме његов новац, јер он разматра жалбу на претходну одлуку суда о одговорности за објављивање књиге.

(Агенције)

Видети још: Едвард Сноуден пристао да пет милиона долара које је зарадио од продаје књиге и говора које је држао по свету преда влади САД

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]