Хроника

Египат: Најмање 41 особа је погинула, а 45 повређено у пожару и стампеду у коптској цркви у провинцији Гиза

Штампа
недеља, 14. август 2022.

Најмање 41 особа је погинула, а 45 повређено у пожару у коптској цркви Або Сефеин (Свети Меркурије) у египатској провинцији Гиза, преноси Ројтерс.

Извори британске агенције наводе да је ватра избила због неисправних електричних инсталација у тренутку када се у коптској цркви Светог Меркурија у Гизи окупило око пет хиљада верника. Како су додали, ватра је блокирала улаз у цркву, што је изазвало стампедо, додавши да је међу погинулима највише деце.

"Људи су се окупљали на трећем и четвртом спрату, а видео се дим који је долазио са другог спрата. Пожурили су да сиђу низ степенице и почели да падају једни преко других", рекао је један од верника са лица места Јасир Мунир.

"Онда смо чули прасак и угледали варнице и пламен који избија кроз прозор", рекао је Мунир, истакавши да су се он и његова ћерка спасили пошто су били у приземљу.

Портал Иџипт тудеј (egypttoday.com) јавља да су ватрогасци са четири возила гасили ватрену стихију.

Истовремено, гашашње пожара отежавала је дрвена унутрашњост цркве.

"Изражавам искрено саучешће породицама невиних жртава које су прешле да буду са својим Господом у једној од његових богомоља", написао је на Твитеру египатски председник Абдел Фатах ел Сиси.

Провинција Гиза налази се на западној обали Нила, насупрот Каиру.

(РТС, Ројтерс, egypttoday.com)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]