Početna strana > Hronika > Emanuel Makron: Lideri muslimana u Francuskoj imaju rok od 15 dana da prihvate povelju u kojoj se kaže da je „islam religija, a ne politički pokret“
Hronika

Emanuel Makron: Lideri muslimana u Francuskoj imaju rok od 15 dana da prihvate povelju u kojoj se kaže da je „islam religija, a ne politički pokret“

PDF Štampa El. pošta
petak, 20. novembar 2020.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je lidere muslimana u toj zemlji da sastave svojevrsnu povelju vrednosti koju će u budućnosti poštovati a kojom se islam definiše kao apolitična religija.

On je, kako prenosi BBC, u sredu na sastanku sa islamskim liderima dao Francuskom savetu muslimanske vere rok od 15 dana da prihvati povelju u kojoj se kaže da je islam religija a ne politički pokret.

U njoj takođe treba da piše da je zabranjeno “strano mešanje” u muslimanske grupe u Francuskoj, kao i obavezu da će se poštovati vrednosti Republike.

Makron je, kako se navodi, također najavio nove mere u suzbijanju, kako je istakao u više navrata, “islamističkog separatizma” u Francuskoj te je predložio formiranje nacionalnog veća imama, što je CFCM prihvatio.

Do ovoga dolazi posle tri islamistička napada za mesec dana u Francuskoj.

Stubovi francuske države su sekularizam i pravo za izražavanje mišljenja. U isto vreme, u Francuskoj živi najveća muslimanska manjina u Evropi.

(Nova.rs)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner