Хроника

Емануел Макрон: Лидери муслимана у Француској имају рок од 15 дана да прихвате повељу у којој се каже да је „ислам религија, а не политички покрет“

Штампа
петак, 20. новембар 2020.

Француски председник Емануел Макрон позвао је лидере муслимана у тој земљи да саставе својеврсну повељу вредности коју ће у будућности поштовати а којом се ислам дефинише као аполитична религија.

Он је, како преноси ББЦ, у среду на састанку са исламским лидерима дао Француском савету муслиманске вере рок од 15 дана да прихвати повељу у којој се каже да је ислам религија а не политички покрет.

У њој такође треба да пише да је забрањено “страно мешање” у муслиманске групе у Француској, као и обавезу да ће се поштовати вредности Републике.

Макрон је, како се наводи, такођер најавио нове мере у сузбијању, како је истакао у више наврата, “исламистичког сепаратизма” у Француској те је предложио формирање националног већа имама, што је ЦФЦМ прихватио.

До овога долази после три исламистичка напада за месец дана у Француској.

Стубови француске државе су секуларизам и право за изражавање мишљења. У исто време, у Француској живи највећа муслиманска мањина у Европи.

(Нова.рс)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]