Početna strana > Hronika > Emanuel Makron poručio Britancima da se „uozbilje, kako ne bi ostali izolovani u raspravi o migrantima koji prelaze Lamanš“
Hronika

Emanuel Makron poručio Britancima da se „uozbilje, kako ne bi ostali izolovani u raspravi o migrantima koji prelaze Lamanš“

PDF Štampa El. pošta
petak, 26. novembar 2021.

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je Britancima da se “uozbilje”, kako ne bi ostali izolovani u raspravi o migrantima koji, bežeći od rata i siromaštva, prelaze Lamanš.

Pariz je odbio poziv britanskog ministra unutrašnjih poslova Priti Patel da u Kaleu učestvuje na sastanku o migrantskom problemu.

Britanska vlada je saopštila da njen predsednik Boris DŽonson “izuzetno ozbiljno” tretira taj problem i izrazila nadu da će Francuska razmotriti odluku o odbijanju poziva koji joj je uputila Priti Patel.

Spor između Londona i Pariza je izbio pošto je 27 migranata poginulo pokušavajući da pređe Lamanš, navodi Rojters.

“Iznenađen sam kada se stvari ne rešavaju ozbiljno. Ne komuniciramo sa liderima tvitovima, niti objavljivanjem pisama”, izjavio je Makron u Rimu.

DŽonson je u pismu Makronu naveo šta, po njegovom mišljenju, treba biti učinjeno da bi se migranti odvratili od opasnog putovanja preko Lamanša.

Od Pariza je DŽonson zatražio formiranje zajedničkih patrola na francuskoj obali i da pristane da prihvati migrante koji stignu u Veliku Britaniju.

Pošto je DŽonson pismo objavio na Tviteru, francuska vlada je odbila da u nedelju učestvuje na sastanku sa predstavnicima članica Evropske unije o migrantima.

Najavljeno je da će na sastanku učestvovati ministri iz Nemačke, Holandije i Belgije i predstavnici Evropske komisije.

“Ministri će ozbiljno raditi na rešavanju ozbiljnih problema sa ozbiljnim ljudima. Onda ćemo videti kako efikasno napredovati sa Britancima, ukoliko odluče da budu ozbiljni”, poručio je Makron.

Ove godine je, prema zvaničnim podacima, Lamanš prešlo gotovo 26.000 migranata, u odnosu na skoro 8.500 lane i manje od 2.000 iz 2019. godine.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner