Хроника

Емануел Макрон поручио Британцима да се „уозбиље, како не би остали изоловани у расправи о мигрантима који прелазе Ламанш“

Штампа
петак, 26. новембар 2021.

Француски председник Емануел Макрон поручио је Британцима да се “уозбиље”, како не би остали изоловани у расправи о мигрантима који, бежећи од рата и сиромаштва, прелазе Ламанш.

Париз је одбио позив британског министра унутрашњих послова Прити Пател да у Калеу учествује на састанку о мигрантском проблему.

Британска влада је саопштила да њен председник Борис Џонсон “изузетно озбиљно” третира тај проблем и изразила наду да ће Француска размотрити одлуку о одбијању позива који јој је упутила Прити Пател.

Спор између Лондона и Париза је избио пошто је 27 миграната погинуло покушавајући да пређе Ламанш, наводи Ројтерс.

“Изненађен сам када се ствари не решавају озбиљно. Не комуницирамо са лидерима твитовима, нити објављивањем писама”, изјавио је Макрон у Риму.

Џонсон је у писму Макрону навео шта, по његовом мишљењу, треба бити учињено да би се мигранти одвратили од опасног путовања преко Ламанша.

Од Париза је Џонсон затражио формирање заједничких патрола на француској обали и да пристане да прихвати мигранте који стигну у Велику Британију.

Пошто је Џонсон писмо објавио на Твитеру, француска влада је одбила да у недељу учествује на састанку са представницима чланица Европске уније о мигрантима.

Најављено је да ће на састанку учествовати министри из Немачке, Холандије и Белгије и представници Европске комисије.

“Министри ће озбиљно радити на решавању озбиљних проблема са озбиљним људима. Онда ћемо видети како ефикасно напредовати са Британцима, уколико одлуче да буду озбиљни”, поручио је Макрон.

Ове године је, према званичним подацима, Ламанш прешло готово 26.000 миграната, у односу на скоро 8.500 лане и мање од 2.000 из 2019. године.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]