Početna strana > Hronika > EU obzerver: Španija bi bila spremna da prizna Kosovo ako ono postigne dogovor sa Srbijom, ostale zemlje EU sledile bi primer Madrida
Hronika

EU obzerver: Španija bi bila spremna da prizna Kosovo ako ono postigne dogovor sa Srbijom, ostale zemlje EU sledile bi primer Madrida

PDF Štampa El. pošta
petak, 18. septembar 2020.

 Španija bi bila spremna da prizna Kosovo ako ono postigne dogovor sa Srbijom.

To je preneo briselski portal EU obzerver pozivajući se na neimenovane izvore u španskom Ministarstvu spoljnih poslova.

U ministarstvu podsećaju da Španija nije priznala Kosovo jer je smatrala da je jednostrano proglašenje nezavisnosti 2008. godine "u suprotnosti s vladavinom zakona, ali je verovala u neizbežnost sporazuma između Kosova i Srbije", prenela je TV Prva.

EU obzerver navodi i da ministarstva spoljnih poslova Kipra, Grčke, Rumunije i Slovačke nisu odgovorila na pitanje kakav je njihov sadašnji stav, ali da bi, ako se Španija predomisli, i ostale zemlje EU sledile njen primer, u slučaju da bude postignut sporazum Srbije i Kosova.

Podsetimo, zvaničnici Španije su u više navrata izjavljivali da se protive priznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova jer bi takva odluka mogla implicirati sličan scenario i sa španskom Katalonijom, u kojoj već godinama jača težnja za otcepljenjem.

(B92-Prva)