Početna strana > Hronika > Euleks operativan od utorka
Hronika

Euleks operativan od utorka

PDF Štampa El. pošta
petak, 05. decembar 2008.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana sutra će obznaniti da je Euleks spreman da preuzme nagledanje Kosova. Evropska misija formalno počinje rad u utorak.

Posle odlaganja početka rada Euleksa zbog demonstracija u Prištini, zvaničnici u Briselu spremni su da objave "prvobitni operativni kapacitet" misije EU na Kosovu, odnosno početak najambicioznije operacije od osnivanja te organizacije.

U sledu poteza koji su najavili zvaničnici EU, komandant civilnih operacija EU Kes Klompenhauer će podneti izveštaj članovima Političko-bezbednosnog komiteta, koga čine predstavnici svih 27 zemalja članica Unije, nakon čega će šef EU za bezbednost i spoljnu politiku Havijer Solana "konstatovati" da je misija spremna.

Naredni utorak je izabran kao "nutli dan", jer je tehnički teško početi s funkcionisanjem odmah po proglašenju "operativnog kapaciteta", i zbog toga što je 8. decembar praznik na Kosovu.

O Euleksu će u ponedeljak raspravljati i ministri spoljnih poslova EU na sastanku Saveta ministara u Briselu.

Početna faza misije

Misija u početnoj fazi broji oko 1.300 međunarodnih zvaničnika, policajaca, tužilaca, sudija i carinika. Veći deo misije, odnosno oko 750 službenika, se sastoji od policijskih jedinica, koje će biti operativne od prvog dana. Komanda policije će se sastojati od 25 članova, dok će jedinice biti raspoređene na dve strateške lokacije.

Francuzi i Rumuni će biti raspoređeni blizu Kosovske Mitrovice, dok će italijanski karabinjeri i Poljaci biti raspoređeni u Prištini.

Specijalne jedinice policije će pomagati u oblastima zaštite visokih zvaničnika, zaštite svedoka, čišćenja mina, detektovanja droge i eksploziva.

Euleks će biti rasmešten i na sever Kosova

Zamenik šefa Euleksa Roj Riv rekao je da je Misija Evropske unije fokusirana na izgradnju "struktura sistema sa narodom Kosova" i da ne želi da zameni UNMIK u bilo kojoj oblasti vladavine prava.

"Posao Euleksa nije samo menjanje boje beretki i nastavljanje istog posla kao ranije", rekao je Riv u intervjuu za prištinski dnevnik Zeri.

Prema njegovim rečima, Euleks će naredne nedelje početi da se razmešta po celoj teritoriju Kosova, uključujući i njegov severni deo.

Istovremeno, šef misije Ujedinjenih nacija na Kosovu, Italijan Lambero Zanijer najavio je da će se do kraja godine povući sa te funkcije, potvrdili su za RTS Onlajn zapadni diplomati u Prištini.

Zanijer je, takođe, na sastanku sa najbližim saradnicima objasnio da od narednog utorka UNMIK više neće biti operativan u sadašnjem kapacitetu, odnosno da će postojeća odeljenja misije UN prestati da funkcionišu.

Misija EU će, kako je najavljeno, u srpskim sredinama biti raspoređena u skladu sa sporazumom u šest tačaka o kojem su se, uz žestoko protivljenje vlasti u Prištini, dogovorili Beograd i UN.

Albanci i dalje protiv Banovog plana

Taj dokument, koji je jednoglasno podržao i Savet bezbednosti UN, definiše posebne aranžmane za policiju, carinu i sudstvo i sredinama u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo, uključujući poseban lanac komandovanja lokalne policije, drugačiji način imenovanja sudija, kao i način na koji će biti podeljeni prihodi sa carinskih punktova na severu Kosova.

Plan u šest tačaka, koji pretpostavlja "statusnu neutralnost misije EU u skladu sa rezolucijom 1244 i pod kapom UN", odmah su odbacili lideri kosovskih Albanaca, čime je, međutim raspoređivanje Euleksa odloženo za svega nedelju dana.

Otpor vlasti u Prištini prema planu šefa UN Ban Ki-muna podržalo je petnaestak nevladinih organizacija, uključujući i pokret za samoopredeljenje "Vetevendosje" nekadašnjeg studentskog lidera Aljbina Kurtija, veterani Oslobodilačke vojske Kosova, kao i opoziciona Alijansa za budućnost Kosova nekadašnjeg vođe pobunjenika, bivšeg haškog optuženika i premijera Kosova Ramuša Haradinaja.

Haradinaj, koji je posle povratka iz Haga, ostao po strani glavnih tokova političkog života na Kosovu, očekuje da će vlada Hašima Tačija izgubiti podršku birača zbog komplikovanih i prilično nejasnih odnosa između Euleksa, UNMIK-a, kosovskih i vlasti u srpskim sredinama.

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnenja, Haradinaj je po popularnosti pretekao svog glavnog rivala Tačija, dok je znatan skok popularnosti zabeležio i lider pokreta "Vetevendosje" Aljbin Kurti.

Najžešći otpor posebnim aranžmanima za kosovske Srbe pružila je fantomska "Armija republike Kosovo", koja je preuzela odgovornost za nedavni bombaški napad na sedište EU u Priština i zapretila novim akcijama ukoliko taj plan bude sproveden u delo.

Skupština zajednica opština Kosova i Metohije upozorila je da je za kosovske Srbe UNMIK jedina validna misija, naglašavajući da Beograd, zajedno sa zapadnim prijateljima, ne bi trebalo da požuruje odlazak UNMIK-a jer bi to bilo pogubno za Srbe.

Ta organizacija prikupila je 70.322 potpisa kosovskih Srba protiv Euleksa.

(RTS)