Početna strana > Hronika > Fajnenšel tajms: Sumnje u privredni oporavak globalne ekonomije
Hronika

Fajnenšel tajms: Sumnje u privredni oporavak globalne ekonomije

PDF Štampa El. pošta
utorak, 18. avgust 2009.

LONDON – Osetan pad cena akcija zabeležen od početka ove nedeljena vodećim svetskim berzama održava raširenu sumnju da je globalni privredni oporavak zaista na pomolu, ocenjuje u izdanju londonski „Fajnenšel tajms”.

Cene akcija u Evropi su, u zaključnoj trgovini, opale od 1,5 do 2,5 odsto, a prethodno je negativan trend zabeležen i na drugim globalnim berzama deonica.

List piše da najnoviji podaci iz Japana, koji su ukazivali na pozitivan ekonomski rast tokom drugog kvartala, ipak „prikrivaju” ozbiljne probleme sa kojima se sada suočava druga po snazi svetska ekonomija.

Jedan od najvećih problema u privredi Japana je, pooceni „Fajnenšel tajmsa”, rastuća nezaposlenost, iako je stopa lica bez posla još uvek osetno niža nego u SAD i Evropskoj uniji.

Skroman rast japanske privrede u proteklom tromesečju pre svega je usledio zbog ogromnog vladinog podsticajnog paketa i u celini gledano teško je sada govoriti da je najveća japanska privreda zaista živnula, zaključuje „Fajnenšel tajms”.

Japan je, inače, u drugom kvartalu ostvario ekonomski rast od 0,9 odsto, računato na kvartalnoj osnovi, dok su analitičari prethodno predviđali jednoodstotniskok privredne aktivnosti.

Vladini ekonomisti smatraju da će se ekonomska situacija u Japanu postepeno poboljšavati tokom naredna dva tromesečja, ali upozoravaju da u tom razdoblju treba očekivati i dalji skok nezaposlenosti.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner